Τετάρτη, Μαΐου 19, 2010

Money as debt - Ελληνικό χρέος & η λύση του




Τράπεζες: Εγγραφο της EKT εκπέμπει το "SOS" (Reuters)
"Η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και θα μπορούσε να επιδεινωθεί", αναφέρεται στο έγγραφο



Η κατάσταση για τις ελληνικές τράπεζες παραμένει δύσκολη και ενδέχεται να υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, ανέφερε έγγραφο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που περιήλθε στην κατοχή του Reuters (16 Απριλίου).

Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα επωφελείται από την ρευστότητα που του παρέχει η ΕΚΤ και οι κεντρικές τράπεζες, ενώ με τις πρόσφατες αλλαγές στους κανόνες ενεχυροδανεισμού απομακρύνεται ο κίνδυνος να μην μπορούν να χρησιμοποιήσουν τα κρατικά ομόλογα ως ενέχυρο, σύμφωνα με το έγγραφο, που είχε μαζί του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ΕΚΤ Jean-Claude Trichet στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών του Eurogroup την Παρασκευή στη Μαδρίτη.

Η ΕΚΤ είπε ότι θα συνεχίσει να δέχεται κρατικά ομόλογα με αξιολόγηση ΒΒΒ και το 2011 ως δώρο προς την Ελλάδα και θα τα εξαιρέσει από τις νέες κυρώσεις που αφορούν τους τίτλους χαμηλότερης αξιολόγησης.

"Παρόλα αυτά, η κατάσταση της ρευστότητας των ελληνικών τραπεζών παραμένει δύσκολη και θα μπορούσε να επιδεινωθεί", αναφέρεται στο έγγραφο.

Το έγγραφο ανέφερε επίσης ότι οι ανησυχίες της αγοράς παραμένουν μετά την εξειδίκευση κάποιων όρων του πακέτου βοήθειας για την Ελλάδα την περασμένη εβδομάδα.

"Παρά τις δεσμεύσεις που εκφράστηκαν στις δηλώσεις των επικεφαλής των χωρών της ευρωζώνης στις 25 Μαρτίου και του Eurogroup στις 11 Απριλίου, και της αποφασιστικότητας που εξέφρασε η ελληνική κυβέρνηση για εφαρμογή των ανακοινωθέντων μέτρων για το 2010, οι εντάσεις στις χρηματαγορές παραμένουν".



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλό ταξίδι