Τρίτη, Μαΐου 04, 2010

Τα «νέα» μέτρα

…και όχι τα τελευταία.
Ας ξεκινήσω με τις αναγγελίες, και σχόλια με τα έντονα γράμματα. Ο σημερινός νταμπλάς λοιπόν λέει τα εξής:
Στο ποσό των 500 ευρώ περιορίζεται ο 13ος και σε άλλα 500 ευρώ ο 14ος μισθός στο δημόσιο τομέα: 250 ευρώ δώρο Πάσχα, 250 ευρώ δώρο αδείας και 500 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον οι μεικτές αποδοχές του εργαζόμενου δεν ξεπερνούν τα 3.000 ευρώ. Προσέξτε την τακτική «σου πήρα 100, σου δίνω πίσω 10 άρα πρέπει αν είσαι ευχαριστημένος». Θα το δείτε και παρακάτω. Είχαν πει ότι θα κοπούν εντελώς, έδωσαν κάτι λίγα πίσω άρα να λέμε και «πάλι καλά».

Περαιτέρω περικοπή επιδομάτων 8% στα επιδόματα των δημοσίων υπαλλήλων και 3% στους υπαλλήλους των ΔΕΚΟ όπου δεν υπάρχουν επιδόματα. Τα επιδόματα ήταν η δικαιολογία μέχρι σήμερα για τους χαμηλούς μισθούς, αλλά ουσιαστικά ήταν ένα κόλπο που μπορούσαν να κόψουν όταν θα έφτανε η ώρα (τώρα δηλαδή).
Παγώνουν (δεν θα χορηγηθούν αυξήσεις) για μία τριετία στους μισθούς του Δημοσίου. Οι αυξήσεις στο κόστος διαβίωσης φυσικά κάθε άλλο παρά θα παγώσουν.
Στις συντάξεις (ιδιωτικού και δημόσιου τομέα) τα ποσά του 13ου-14ου μισθού είναι: 200 ευρώ δώρο Πάσχα, 200 ευρώ δώρο αδείας και 400 ευρώ δώρο Χριστουγέννων. Τα ποσά αυτά θα δίνονται εφόσον η σύνταξη δεν ξεπερνά τα 2.500 ευρώ το μήνα. Πωπω λεφτά, να επενδύσετε σε πολύτιμα μέταλλα αγαπητά γεροντάκια.
Επανέρχεται ο ΛΑΦΚΑ σε υψηλές συντάξεις.
Δεν επηρεάζεται ο 13ος-14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα.
Έρχονται αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει αποζημιώσεις και απολύσεις, όπως και για τη μείωση κόστους υπερωριακής απασχόλησης.
Επιβάλλεται έκτακτη εισφορά σε «πολύ κερδοφόρες» επιχειρήσεις.
Αυξάνονται τα κλιμάκια ΦΠΑ σε 23%, 11% και 5,5% (10% αύξηση σε κάθε κλιμάκιο). 23; 23!!! Άντε και στα 25 για να γίνουμε Δανία επιτέλους, αρκετά περιμέναμε.
Νέες αυξήσεις 10% σε ποτά, τσιγάρα, καύσιμα λόγω αύξησης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης. Τα ποτά και τα τσιγάρα είναι θέμα επιλογής τρόπου ζωής. Τα καύσιμα δυστυχώς όχι (στην Ελλάδα). Άσε που ειδικά με τα καύσιμα ως δικαιολογία θα δούμε τεράστιες αυξήσεις σε άλλα είδη.
Αύξηση των φόρων πολυτελείας κατά 10%. Πάνε οι πισίνες που είχαμε δηλαδή. Wait. Δεν είχαμε.
Ανοίγουν τα κλειστά επαγγέλματα. Καλά εδώ θα γίνει της κακομοίρας. Ετοιμαστείτε για φαρμακείο κάθε 5 μέτρα.
Αυξάνονται οι αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Θες να μείνεις σε σε σπίτι; Ε; Μάλλον εδώ πηγαίναν οι πολυτέλειες που έλεγε παραπάνω.
Φορολόγηση αυθαιρέτων και τέλος διατήρησης ημιυπαίθριων χώρων. Φυσικά όταν οι ημιυπαίθριοι δηλώνονταν κανονικά σε ΔΕΚΟ και φορολογούνταν σαν εμβαδό του σπιτιού δεν τους πείραζε, μια χαρά τα τσιμπάγανε και λέγανε και ευχαριστώ.
Αναστέλλεται η χορήγηση της δεύτερης δόσης του επιδόματος αλληλεγγύης. Κουβαρνταλίκια δηλαδή.
Δημιουργείται ταμείο χρηματοπιστωτικής σταθερότητας. Δηλαδή;

Εγώ πως τα βλέπω όλα τα παραπάνω; Απλά θυμηθείτε τα λόγια που για δύο πράγματα:

  1. Αυτά ΔΕΝ είναι τα τελευταία μέτρα. Κάθε 3 μήνες θα ελέγχεται η χώρα από τους ξένους αφέντες της και θα «αναδιομορφώνεται» το πρόγραμμα «σταθερότητας».
  2. Τα μέτρα αυτά ΔΕΝ μπαίνουν για να μην πτωχεύσει η χώρα, ούτε για να σωθεί κάτι μέσα σε αυτήν. Το όλο σχέδιο είναι να προχωρήσουμε σε μία ελεγχόμενη πτώχευση τα επόμενα 3-4 χρόνια έτσι ώστε οι πιστωτές να πάρουν πίσω πάρα πολλά χρήματα και τελικά να πετάξουν την Ελλάδα σαν στυμμένη λεμονόκουπα, αφήνοντάς της να βουλιάξει στον βούρκο. Και δεν τα λέω εγώ, οι ίδιοι τα λένε. Όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών, για να μειωθεί το δημοσιονομικό έλλειμμα κάτω από το 3% του ΑΕΠ από το 2014, θα χρειασθεί δημοσιονομική προσαρμογή κατά 2,5 μονάδες του ΑΕΠ ή 5,8 δισ. ευρώ φέτος, κατά 4 και πλέον μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 10 δισ. ευρώ το 2011, κατά τουλάχιστον 2 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 5 δισ. ευρώ το 2012 και κατά περίπου 2 μονάδες του ΑΕΠ ή περίπου 4,8 δισ. ευρώ το 2013. Όσον αφορά το δημόσιο χρέος, αυτό θα αρχίσει να μειώνεται από το 2014.

Άρα η Ελλάδα φέτος δεν θα πτωχεύσει, ενώ οι Έλληνες θα πτωχεύσουν. Οξύμωρο; Όχι ιδιαίτερα αφού προφανώς για τους «άρχοντες του τόπου» η Ελλάδα (όπως η ΑΕΚ) είναι πάνω από όλα ιδέα.

Και πως ξέρουμε τι θα γίνει με το μέλλον; Έχουμε καμία μαγική κρυστάλλινη σφαίρα; Όχι βέβαια, απλά γνωρίζουμε ότι η ιστορία κάνει κύκλους, οπότε ας δούμε τι έγινε τις τελευταίες φορές που είχαμε αντίστοιχες καταστάσεις με ΔΝΤ και λοιπούς συγγενείς:

Ο μηχανισμός της λεγόμενης «σωτηρίας» δεν είναι παρά ένας μηχανισμός «ευθανασίας» και εξανδραποδισμού του ελληνικού λαού. Λένε ψέματα όταν ισχυρίζονται ότι ο περιλάλητος «μηχανισμός στήριξης» συνιστά έναν «υβριδικό θεσμό», που κατασκευάστηκε μόλις στις 25 Μάρτη και με σκοπό την παροχή «βοήθειας» προς την Ελλάδα. Ο ίδιος αυτός μηχανισμός, η σύμπραξη δηλαδή ΕΕ και ΔΝΤ, με πρόσχημα την αντιμετώπιση της κρίσης σε μια σειρά χώρες της Ευρώπης, έχει τεθεί σε λειτουργία εδώ και μια διετία. Το γεγονός ότι αυτή η σύμπραξη δεν αφορούσε μέχρι τώρα σε κάποια χώρα της Ευρωζώνης και δεν συνοδεύτηκε από ειδικά εφέ και από τα αντίστοιχα «ταρατατζούμ», όπως στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει. Και κυρίως δεν σημαίνει ότι δεν έχει ήδη κριθεί για τον όλεθρο που έχει προκαλέσει η επέμβασή του σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Λετονία και η Ρουμανία.

Πάμε να δούμε συγκεκριμένα το μέγεθος της καταστροφής.

ΟΥΓΓΑΡΙΑ

Το μεικτό σχήμα ΕΕ – ΔΝΤ, για ένα δάνειο 20 δισ. (12,5 δισ. από το ΔΝΤ, 6,5 δισ. από ΕΕ και 1 δισ. από Παγκόσμια Τράπεζα), εφάρμοσε στην Ουγγαρία, μεταξύ άλλων, τα εξής:

Μέτρα

Διετές πάγωμα των μισθών. Κατάργηση του 13ου μισθού. Κατάργηση της 13ης σύνταξης. Αύξηση ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης κατά 3 χρόνια. Επιβολή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης (ψωμί, θέρμανση, γάλα κλπ.) ύψους 18%. Αύξηση του ΦΠΑ κατά πέντε μονάδες, από 20% στο 25%, για όλα τα υπόλοιπα είδη κατανάλωσης. Μείωση επιδομάτων αναπηρίας και ασθενείας κατά 10%. Αυξήσεις κατά 6% στις τιμές βενζίνης, τσιγάρων και ποτών. Κατάργηση επιχορηγήσεων στην τοπική αυτοδιοίκηση και απολύσεις 12.000 υπαλλήλων. Τριπλασιασμός της φορολογικής κλίμακας για τα εισοδήματα των εργαζομένων (όταν την ίδια ώρα μειώθηκαν κατά 5 μονάδες οι ασφαλιστικές εισφορές των εργοδοτών).

Συνέπειες

Εκτίναξη της επίσημης ανεργίας στο 11%. Καταβύθιση της βιομηχανικής και αγροτικής παραγωγής κατά 17%. Πτώση λιανικών πωλήσεων κατά 5%. Τριπλασιασμός του πληθυσμού που ζει στα όρια του επιπέδου της φτώχειας. Υπαγωγή της μέσης σύνταξης στα 230 ευρώ. Πτώση του προσδόκιμου ζωής των Ούγγρων κάτω από την 80ή θέση της παγκόσμιας κατάταξης και «πρωτιά» της Ουγγαρίας μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών στον κατάλογο των χωρών με τα λιγότερα «υγιή χρόνια» μετά την ηλικία των 50 ετών…

ΛΕΤΟΝΙΑ

Το μεικτό σχήμα «σωτηρίας», το οποίο συνέστησαν η ΕΕ και το ΔΝΤ για τη Λετονία, όπου συμμετέχουν πιστωτές από την Ευρωζώνη, αλλά και τη Σουηδία, μεταξύ άλλων και για ένα δάνειο ύψους 11 δισ. περίπου, περιλάμβανε μεταξύ άλλων, τις εξής υποδείξεις:

Μέτρα

Περικοπή συντάξεων 10% και προσδιορισμός της μέσης μηνιαίας σύνταξης στα 245 ευρώ. «Λουκέτο» στο 10% των σχολείων της χώρας. Περικοπή έως και 40% του εισοδήματος των εκπαιδευτικών και των νοσοκομειακών. Χιλιάδες απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και μείωση των μισθών κατά 20% σε όσους απέμειναν. Υπαγωγή των λαϊκών ειδών κατανάλωσης σε ΦΠΑ ύψους 21%. Μείωση του αφορολόγητου ορίου για τους μισθωτούς. Μείωση των δαπανών στο χώρο της Υγείας έως και 50%.

Συνέπειες

Ο μέσος όρος των μισθών μειώθηκε κατά 31%, ενώ σε ορισμένους τομείς η μείωση έφτασε το 46%. Η ανεργία εκτινάχτηκε στο 23%. Πάνω από το 26% του πληθυσμού ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας. Το 51% των συνταξιούχων αδυνατεί να επιβιώσει. Το ΑΕΠ βυθίστηκε κατά 24%. «Λουκέτο» στα νοσοκομεία που από 121 το 2006, το 2009 είχαν απομείνει 59 και το 2013 δεν θα ξεπερνούν τα 24!

ΡΟΥΜΑΝΙΑ

Για την «στήριξη» της Ρουμανίας και για ένα δάνειο ύψους 20 δισ., ο «μηχανισμός σωτηρίας» της ΕΕ και του ΔΝΤ επέβαλε τα εξής:

Μέτρα

Μείωση των μισθών και απολύσεις 137.000 υπαλλήλων. «Πάγωμα» δανείων από τις τράπεζες. Αύξηση φορολογίας σε ποτά και προϊόντα καπνού. Αύξηση στον φόρο ακίνητης περιουσίας. Αθρόες περικοπές στις δαπάνες για αγαθά και υπηρεσίες, καθώς και στις κοινωνικές επιχορηγήσεις.

Συνέπειες

Μείωση του ΑΕΠ κατά 7,1%. Χιλιάδες πτωχεύσεις και συνολική πτώση του τζίρου στην αγορά. Περίπου 500.000 απολύσεις και στον ιδιωτικό τομέα! Εκτίναξη της επίσημης ανεργίας στο 9%. Εκρηξη της παιδικής φτώχειας στο 33% με τα 2/3 του πληθυσμού να δηλώνουν ότι αδυνατούν να τα βγάλουν πέρα και το 50% του πληθυσμού να μην μπορεί να καλύψει τις βασικές υλικές ανάγκες σε μια χώρα όπου το όριο της φτώχειας ορίζεται μόλις στα 158 ευρώ μηνιαίο εισόδημα.

ΕΛΛΑΔΑ

Τα μέτρα τα είδαμε. Τις συνέπειες δυστυχώς μένει να τις δούμε.

Και τελειώνουμε με ένα σύνθημα που όλους μας ενώνει:

Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ενωμένο ΔυΝαΤό.


πηγή: http://www.karios.gr/blog/2010/05/02/%CF%84%CE%B1-%CE%BD%CE%AD%CE%B1-%CE%BC%CE%AD%CF%84%CF%81%CE%B1/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλό ταξίδι