Πέμπτη, Μαρτίου 06, 2008

Ανοιχτή απάντηση στην Κα. Έλενα Ακρίτα (Τα μπλόγκ επιταγών)

Με αφορμή το άρθρο της Κας. Ακρίτα, σχετικά με τα μπλόγκ, στην εφημερίδα τα νέα. Αποφάσισα να γράψω ένα μικρό σχολιασμό, απαντώντας συνάμα στην Κα. Ακρίτα και τις αναφορές της.

Αν και σκοπός του άρθρου μου δεν είναι να σχολιάσω τον τρόπο που γράφει η Κα. Ακρίτα, δεν μπορώ να παραβλέψω το γεγονός ότι για ευθυμογράφημα, το συγκεκριμένο άρθρο, είναι ανούσιο. Αν το «πρώτη μούρη στο καβούρι» και το «μπακλαβάς γωνία» είναι έξυπνο χιούμορ και οι άνθρωποι που το κατέχουν, δικαιούνται να έχουν στήλη σε εφημερίδα και να ονομάζονται και ευθυμογράφοι, τότε έχουμε χάσει πέρα για πέρα την αίσθηση του εύθυμου, ως λαός.

Καταλαβαίνοντας όμως ότι στην Ελλάδα, ότι δηλώσεις είσαι και ότι άμα είσαι διάσημος μπορείς να κατατάξεις τον εαυτό σου σε ότι επάγγελμα θέλεις, δεν παρεξηγώ το γεγονός. Ξέρω ότι, άμα είσαι π.χ. ηθοποιός, μπορείς να γίνεις και δημοσιογράφος, βουλευτής, μοντέλο, τραγουδιστής, εξορκιστής, τσατσα στα Εξάρχεια ακόμα και κουλουράς στο Σύνταγμα. Ότι και να κάνεις, ότι και να πεις, η άποψη σου έχει κύρος και βάρος όταν είσαι διάσημος στην Ελλάδα. Το όνομα πουλά, όχι η συνοχή και η λογική των απόψεων.

Όπως και να έχει, Κα. Ακρίτα μου, μπορώ να σας προτείνω αρκετά μπλόγκ με πραγματικό χιούμορ. Χιούμορ που πηγάζει από την καθημερινότητα των απλών ανθρώπων και όχι από μπουκαλάκια με έτοιμες ατάκες που γαργαλάνε. Ίσως εκεί καταλάβετε την βαθύτερη έννοια του μπλόγκινγκ.

Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή όμως.

Θεωρείτε ότι η ουσία των μπλόγκ (και ο μπακλαβάς γωνία όπως λέτε) είναι ο σκοπός κάποιων μίζερων, καταπιεσμένων ανθρώπων να λασπολογήσουν, να συκοφαντήσουν και να κατηγορήσουν χωρίς ντοκουμέντα και αποδείξεις, όποιον τους κατεβεί.

Χωρίς να συμφωνώ με την ποιο πάνω άποψη, πες ότι την δέχομαι.

Οι δημοσιογράφοι τι κάνουν;

Το ίδιο ακριβώς πράγμα. Με την διαφορά ότι η άποψη τους έχει βαρύτητα επειδή είναι διάσημοι. Η μικροαστή νοικοκυρά ποιόν θα πιστέψει; Τον Joshoua (που ίσως να μην τον διαβάσει ποτέ) ή τον Χαρδαβέλα, τον Μικρούτσικο, τον Ευαγγελάτο, την Ακρίτα και τον κάθε ένα που κρύβεται πίσω από την επωνυμία του για να προωθήσει τις απόψεις εκείνων που τον πληρώνουν.

Τα μπλόγκ αγαπητή μου, έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες να λένε αλήθεια, από ότι οι εφημερίδες σας.

Πόσο πληρώνεστε για κάθε άρθρο Κα. Ακρίτα μου; Εγώ δεν παίρνω δραχμή! Ούτε και θέλω.

Ότι υπάρχει στο μπλόγκ μου δεν εξυπηρετεί το συμφέρον κανενός. Είναι η δική μου, προσωπική άποψη. Είτε είναι ηλίθια, είτε είναι συκοφαντική, είτε είναι ψέματα, είτε είναι αλήθεια. Αν δεν την έγραφα στο μπλόγκ μου, θα την έλεγα στην παρέα μου καθώς πίναμε καφέ. Όποιος θέλει την ακούει, όποιος θέλει συμφωνεί, όποιος θέλει σχολιάζει, κανείς όμως δεν μπορεί και δεν έχει το δικαίωμα να την ελέγξει, να την περιορίσει και να την απαγορεύσει. (ελπίζω να καταλαβαίνετε την Κυπριακή διάλεκτο).

Όσον αφορά την κατηγοριοποίηση των μπλόγκ, είναι απλά άστοχη.

Καταλαβαίνω ότι τα μόνα μπλόγκ που διαβάζετε είναι τα σουξεδίαρικα, εκείνα που συμφωνούν όλοι ότι είναι καλά και «ποιοτικά». Βάζω στοίχημα ότι δεν κάνατε ποτέ τον κόπο να ψάξετε και να δείτε τι υπάρχει στον πάτο του ποτηριού. Σε μπλόγκ, που δεν τα διαφημίζουν οι εφημερίδες και που ίσως τα διαβάζουν μόλις 20 άτομα την ημέρα.

Το μπλόγκ αγαπητή μου δεν είναι εφημερίδα. Δεν είναι περιοδικό, ούτε τηλεόραση. Δεν κατατάσσετε σε κατηγορίες, ούτε και έχει μέτρα σύγκρισης και μερίδια τηλεθέασης. Δεν πα να διαβάζουν το μπλόγκ μου 10 άτομα την ημέρα! Δεν πα να μην με διαβάζει κανένας! Εγώ θα γράφω επειδή γουστάρω να γράφω. Και όσοι με διαβάζουν, θα το κάνουν επειδή γουστάρουν αυτά που λέω και όχι επειδή είμαι διάσημος ή επειδή, μαζί με το άρθρο μου θα μπουν στην κλήρωση για μια φριτέζα και ένα ταξίδι στους Αγίους Τόπους.

Οι κατηγορίες των μπλόγκ, είναι οι ίδιες με τις κατηγορίες των απόψεων. Αν καταφέρετε ποτέ να κατηγοριοποιήσετε τις απόψεις των ανθρώπων, τότε θα καταφέρετε να κατηγοριοποιήσετε τα μπλόγκ. Επειδή, το κάθε μπλόγκ είναι και η διαφορετική άποψη κάποιου ανθρώπου πίσω του. Δεν υπάρχουν καλούπια, όρια και το σημαντικότερο, συμφέροντα.

Σε προλαβαίνω. Όσα μπλόγκ, δεν είναι έτσι, τότε απλά δεν είναι μπλόγκ. Είναι οι ίδιες μαλακίες που πουλάνε κάθε μέρα στα περίπτερα, απλά με άλλη αμφίεση.

Τις άγνοιες και τις περιρρέουσες ατμόσφαιρες τις δημιουργούν οι δημοσιογράφοι. Η αντίδραση του απλού κοσμάκη που δεν έχει ιδέα του τι σημαίνει μπλόγκ, είναι αναμενόμενη όταν εσείς δαιμονοποιήτε ένα εργαλείο που είναι αντικειμενικά επικίνδυνο, όσο επικίνδυνες είναι και οι εφημερίδες σας.

Προσπαθείτε να πείσετε ότι, τα κανάλια σας και τα μέσα μαζικής εξημέρωσης σας, που εμφιαλώνουν την μιζέρια του κόσμου και του την πουλάνε πίσω στην διπλάσια τιμή, είναι πιο αγνά και πιο ειλικρινή από τα μπλόγκ. Που στο κάτω, κάτω, τα μπλόγκ είναι η άποψη του απλού κόσμου και όχι η άποψη του πορτοφολά καναλάρχη ή του ακριβοπληρωμένου παρουσιαστή / δημοσιογράφου.

Μόνο γέλιο μπορεί να μου προκαλέσει η έκφραση του «Sites επικίνδυνα, νοσηρά, χυδαία, sites που πουλάνε κι αγοράζουν ανθρώπινες ζωές».

Πόσους ανθρώπους καταστρέψατε με τις εφημερίδες σας, τα κανάλια σας, τα περιοδικά σας; Πόσες ζωές πουλάτε και αγοράζετε κάθε μέρα με τα κουτσομπολιά σας και τις υπερβολές σας;

Σας προκαλώ Κα. Ακρίτα, ενώπιων όλων (όσοι και αν είναι αυτοί) να μου ετοιμάσετε μια λίστα με τα μπλόγκ που ασχολούνται αποκλειστικά με το τι έφαγε η Βίσση, πότε έκλασε ο Φοίβος, με ποία βγαίνει ο Ρουβάς και ποιος είδε το DVD του Τριανταφυλλόπουλου. Σας προκαλώ επίσης να μου πείτε ποία μπλόγκ ασχολούνται με το να βλάψουν ζωές ανθρώπων, όποιο και αν είναι το κόστος, με σκοπό να κερδοσκοπήσουν.

Την ίδια στιγμή μπορώ να σας ετοιμάσω εγώ μια λίστα με τις εφημερίδες, τα περιοδικά και τις εκπομπές που κάνουν αυτό ακριβώς το οποίο κατηγορείτε. Τα μέσα τα οποία εσείς εξυπηρετείτε Κυρία μου, είναι ποιο διεφθαρμένα και ποιο εμετικά από το χειρότερο μπλόγκ, στον πάτο του διαδικτύου (σύμφωνα με τα λόγια σας).

Μπορώ να κάτσω για ώρες και να σας απαριθμώ, τα κακώς έχοντα των μέσων μαζικής εξημέρωσης. Δεν θα το κάνω όμως, αφού και εσείς η ίδια τα γνωρίζετε, αν και προτιμάτε να τα αγνοείτε, χωρίς να ξέρω (αν και υποψιάζομαι) τους λόγους.

Δεν τίθεται θέμα, ελέγχου τον μπλόγκ Κα. Ακρίτα μου. Δεν μπορείτε να κάνετε κάτι τέτοιο. Μπορείτε να ελέγξετε τις εφημερίδες σας, όχι τα μπλόγκ μας. Στον πόλεμο αυτό κερδίζουμε εμείς. Είτε αρέσει, είτε όχι, πάντα θα υπάρχουν μπλόγκ και μπλόγκερ να εκφράζουν τις απόψεις τους. Ποινικοποιούνται οι απόψεις; Όχι βέβαια!

Συμφωνούμε στο ότι τα εργαλεία είναι όσο επικίνδυνα όσο οι άνθρωποι που τα χρησιμοποιούν. Συγκριτικά, οι άνθρωποι της τηλεόρασης και των εφημερίδων είναι ποίο επικίνδυνοι από τους μπλόγκερ.

Τι αποποινικοποιεί την τηλεόραση και την εφημερίδα; Γιατί ότι λέτε εσείς σημαίνει ότι έχει βάση, είναι αλήθεια και αντιπροσωπεύει σωστές και εμπεριστατωμένες απόψεις;

Απλούστατα (επαναλαμβάνω) το ότι εσάς (τους δημοσιογράφους) σας ξέρει ο κόσμος (με τον ένα τρόπο ή τον άλλο) και εμάς (τους μπλόγκερ) κανένας. Αυτό δεν σας δίνει περισσότερο κύρος από εμάς.

Το θέμα αυτό θα εξαφανιστεί όταν το εξαντλήσετε και δεν μπορείτε να βγάλετε άλλα λεφτά από πάνω του. Σίγουρα σε κάποια φάση, θα βρείτε κάτι άλλο να ασχολείστε και θα μας αφήσετε στην ησυχία μας.

Μέχρι τότε, σας συστήνω να κρατήσετε τους χαμηλούς τόνους, όχι μόνο εσείς αλλά και οι υπόλοιποι δημοσιογράφοι. Όποιος μένει σε γυάλινο σπίτι, δεν ρίχνει πέτρες.

Σας χαιρετώ από την Κύπρο.


πηγή : Joshua


2 σχόλια:

kokonoula είπε...

poli sosta ta eipes agapite... elpizo i apantisi sou stin k.Akrita na dimosieftei k kapou allou..... na akousei o kosmos k mia akomi apopsi... :)

keep blogging!!! :)

Ανώνυμος είπε...

pesta xrisostomi . . .

cheers from
http://anna-vissi.blogspot.com/

Καλό ταξίδι