Πέμπτη, Ιουνίου 17, 2010

Στη Σύρο το Venus Project με θέμα την αειφορία και την ανάπτυξη στο Αιγαίο

Στα πλάισια της Παγκόσμιας Περιοδείας THE VENUS PROJECT WORLD LECTURE TOUR, και της διάλεξης του κοινωνικού σχεδιαστή και ιδρυτή του αειφορικού κοινωνικού μοντέλου ΤΗΕ VENUS PROJECT, Jacque Fresco & της συνεργάτιδος του Roxanne Meadows, στην Αθήνα, 11 Ιουνίου 2010 – ώρα 18.30, στο Ξενοδοχείο Imperial – (πλ.Καραϊσκάκη) με την συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου – της ερευνητικής ομάδας του Δρ. Ν. Νικητάκου,καθηγητών Βατίστα και Λίλα – “Αι Στράτης Πράσινο Νησί” ακολουθησε επίσκεψη στα νησιά της Ηρακλειάς (13-15/6) και Σύρου (15-19/6).

Μέλη της επιστημονικής ερευνητικής ομάδας του Δρ. Ν. Νικητάκου, καθηγητών Βατίστα και Λίλα – “Αι Στράτης Πράσινο Νησί” μαζί με τον πρόεδρο και τις αρχές της Κοινότητας Ηρακλειάς και τους τοπικούς επιχειρηματίες και κατοίκους του νησιού, από 13 έως 15/6, φιλοξένησαν στο νησί και διοργανωσαν επίσκεψη του ιδρυτή του Σχεδίου Αφροδίτη Jacque Fresco και της συνεργάτιδας του Roxanne Meadows, στην πρώτη στο έργο της ερευνητικής ομάδας ΥΔΡΙΑΔΑ, κόσμο πλωτή ανεμογεννήτρια, που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 3 χρόνια, η οποία αποτελεί εκτός των άλλων μια αυτόνομη νησίδα μη διασυνδεδεμένη (στη μέση της θάλασσας), στην οποία έχουμε με απολύτως οικολογικό τρόπο ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και επικοινωνίες.
Ο J. Fresco είναι ιδρυτής του “Sociocyberneering Inc”, πλέον γνωστή ως “The Venus Project” (Σχέδιο Αφροδίτη). Ο ίδιος μαζί με τη συνεργάτιδά του Roxanne Meadows σχεδίασε και δημιούργησε μια ολόκληρη ερευνητική εγκατάσταση, έκτασης 25 εκταρίων. Ο σκοπός λειτουργίας του σχεδίου αυτού είναι να προετοιμάσει προσεγγίσεις και λύσεις σε μείζοντα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος. Παράλληλα ο παγκόσμιος τύπος συστηματικά καλύπτει την εξέλιξη αυτού του σχεδίου.

Ακολούθως πραγματοποιήθηκε συνάντηση και συζήτηση επίσης στα γραφεία της Κοινότητας, όπου εγινε ανταλλαγη απόψεων και εμπειριών, σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα στη συνολικότερη προσέγγιση, και οι προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η προσπάθεια αυτή, στη κατεύθυνση της επίδειξης μιας οικονομίας βασισμένης στους φυσικούς πόρους, στην ισορροπία και στην ικανοποίηση των αναγκών.

Στις 15 Ιουνίου, στα πλαίσια της Παγκόσμιας Ημέρας Ανέμου,πραγματοποιηθηκε με την ευγενική φιλοξενία και υποστήριξη του Επιμελητηρίου Κυκλάδων, εκδήλωση σε συνεργασία με το Ιδρυμα The Venus Project και την ομάδα του Παν. Αιγαίου με θέμα «Αειφορία και Ανάπτυξη στο Αιγαίο – Το Πράσινο Μέλλον των Νησιών μας». Την εκδήλωση θα τιμήσουν με την παρουσία τους ο Jacque Fresco και η συνεργάτης του Roxanne Meadows οι οποίοι και εδωσαν σχετική διάλεξη – παρουσίαση του Σχεδίου Αφροδίτη.

Το Σχέδιο Αφροδίτη – The Venus Project – το Σχέδιο «Αϊ Στράτης – Πράσινο Νησί» και η Υδριάδα στην Ηρακλειά, δείχνουν το δρόμο των τεχνολογικών λύσεων, και της εφαρμογής ενός μοντέλου βιώσιμης λειτουργίας της κοινωνίας και πως η προσέγγιση αυτή στην Ελληνική περιφέρεια και ιδίως τα νησιά, μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής και μελέτης εναλλακτικής οργάνωσης και αναπτυξης μιας Οικονομίας Βασισμένης στους Πόρους μας και στη συμβιωτική συνύπαρξη των ανθρώπων μεταξύ τους και με το περιβάλλον – πλανήτη που κατοικούν.

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΑΝΑΓΚΩΝ ΒΑΣΙΣΜΕΝΗ ΣΕ ΦΥΣΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ

Πράσινη Ανάπτυξη, νέα οικονομία και νέες τεχνολογίες είναι έννοιες διαφορετικές ανάλογα με την οπτική γωνία που τις βλέπει καθένας. Αποτελούν μια νέα ευκαιρία για κέρδος για ισχυρούς οικονομικούς παράγοντες (π.χ. μεγάλα αιολικά και φωτοβολταϊκά πάρκα με ελάχιστη προστιθέμενη αξία και θέσεις εργασίας, που γίνονται με χρήματα τραπεζών που σημαίνουν αύξηση τιμολογίων για όλους μας και κέρδη για λίγους), ή διέξοδο από την σημερινή (γενικότερη και όχι μόνο οικονομική) κρίση, αν προσεχθεί η κοινωνική συνιστώσα και συνδυαστούν με αλλαγή του ισχύοντος μοντέλου ανάπτυξης.

Το πείραμα του Αϊ Στράτη θέλει να επιδείξει μια συγκεκριμενοποίηση αυτής της διεξόδου σε ένα πραγματικό περιβάλλον που ζουν άνθρωποι, σε αντιδιαστολή με άλλα πανάκριβα έργα πράσινων περιοχών στο πλανήτη που θα είναι απλά ελιτίστικες πόλεις πλουσίων και δεν αφορούν την κοινωνία.

Στόχος είναι με μικρό κόστος να μετατρέψουμε ένα νησί σε αυτάρκες και αυτόνομο.

Δηλαδή με δικούς του πόρους να ικανοποιεί τις δικές του ανάγκες. Αυτό περιλαμβάνει φυσικά την ενέργεια προερχόμενη κατά 100% από ΑΠΕ (όπου οι τοπικοί πόροι είναι ο ήλιος, ο άνεμος, τα κύματα και η θάλασσα), αυτονομία σε τρόφιμα (βιολογικά χαμηλού κόστους με χρήση νέων υδροπονικών τεχνολογιών) και νερό, παρεμβάσεις σε θέματα ολοκληρωμένης διαχείρισης απορριμμάτων, βιολογικού καθαρισμού με φυτά καθαρισμού (χωρίς κατανάλωση ενέργειας), δράσεις για σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας, τις μετακινήσεις (δηλ. τα καύσιμα που απαιτούνται για τις μετακινήσεις), παρεμβάσεις για βιώσιμο πρωτογενή τομέα (βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, βιώσιμη παραδοσιακή αλιεία) και τις υπηρεσίες. Και επειδή η μεγαλύτερη ελπίδα είναι η εκπαίδευση, όλα αυτά καταλήγουν και στην δημιουργία μιας Ενεργειακής Ακαδημίας στο νησί (για παιδία, επιστήμονες, ερευνητές και απλούς πολίτες) που γίνονται προσπάθειες να λειτουργήσει πιλοτικά από φέτος το καλοκαίρι.

Η εφαρμογή αυτού του συγκεκριμένου και ολοκληρωμένου μοντέλου Βιώσιμης Αειφόρου Ανάπτυξης σε ένα μικρό νησί, θα επιδείξει: τη προσέγγιση, τα οφέλη, τις τεχνολογίες (και κυρίως την Ελληνική προστιθέμενη αξία τους), την επεκτασιμότητα και μεταφερσιμότητα του μοντέλου, τη συμμετοχή της κοινωνίας, την πολιτική και την ανάπτυξη. Η νέα αντίληψη της οικονομίας για την αντιμετώπιση των αναγκών διατηρώντας την οικολογική και κοινωνική ισορροπία, συνδυαζόμενη με νέες τεχνολογίες που ταυτόχρονα λύνει υπάρχοντα σημαντικά προβλήματα στα νησιά.

Μέσα από αυτό το μοντέλο προκύπτουν συγκεκριμένες τεχνολογίες που έχουν ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα και σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης στην χώρα μας και που μπορούν να βοηθήσουν στην αντιμετώπιση της ανεργίας και να δώσουν σημαντικά οικονομικά οφέλη, επιδεικνύοντας εκτός των άλλων με συγκεκριμένο και μετρήσιμο τρόπο τα θετικά αποτελέσματα της προσέγγισης που ονομάζεται Πράσινη Ανάπτυξη.

Ο μύθος του κόστους των «πράσινων» λύσεων καταρρίπτεται μέσα από συγκεκριμένα παραδείγματα τεχνολογικών εφαρμογών που περιλαμβάνονται στην συνολική προσέγγιση. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η λειψυδρία στα νησιά. Την αντιμετωπίζεις μεταφέροντας με τεράστιο κόστος και με καράβια νερό από την ηπειρωτική χώρα που είναι σε έλλειψη. Ή φτιάχνοντας αφαλατώσεις που καταναλώνουν πολύ και ακριβό ρεύμα (το οποίο στα νησιά φτιάχνεται καίγοντας πετρέλαιο), δηλαδή μολύνοντας το περιβάλλον και ξοδεύοντας μεγάλα ποσά του Ελληνικού λαού για αυτό το πετρέλαιο. Ή τέλος χρησιμοποιείς τον ήλιο τον αέρα και την θάλασσα που υπάρχουν σε αφθονία στο Αιγαίο και παράγεις φτηνό νερό για όλο τον κόσμο (σε τιμή λιγότερο από το 50% της φτηνότερης λύσης που μπορεί να πετύχει κάποιος σήμερα χωρίς κρυμμένες επιδοτήσεις ρεύματος κλπ) χρησιμοποιώντας μάλιστα διαθέσιμη Ελληνική διεθνώς βραβευμένη τεχνολογία που δίνει δουλειά στα ναυπηγεία μας και στην βιομηχανία μας. Επιπλέον είναι και τεχνολογία Πλωτών Ανεμογεννητριών δηλαδή δημιουργεί τεράστιες προοπτικές οικονομικές και απασχόλησης. Είναι απλά θέμα επιλογής.

Συναντήσεις – Επίσκεψη

Μέλη της επιστημονικής ομάδας του έργου αυτού μαζί με τον πρόεδρο της Κοινότητας του Αη Στράτη, θα έχουν την ευκαιρία να συζητήσουν με τον κ. Fresco και μέλη του κινήματος Zeitgeist κοινές απόψεις και προσεγγίσεις σε θέματα τεχνολογικών λύσεων, και κυρίως σε ένα μοντέλο βιώσιμης λειτουργίας της κοινωνίας και πως η προσέγγιση αυτή στο νησί μπορεί να αποτελέσει πεδίο εφαρμογής και μελέτης εναλλακτικής οργάνωσης της οικονομίας.

Η επίσκεψη στην Ηρακλειά 13-15/6 είχε σκοπό να επισκεφτούμε την πρώτη στο κόσμο πλωτή ανεμογεννήτρια – ΥΔΡΙΑΔΑ που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και 3 χρόνια, η οποία αποτελεί εκτός των άλλων μια αυτόνομη νησίδα μη διασυνδεδεμένη (στη μέση της θάλασσας), στην οποία έχουμε με απολύτως οικολογικό τρόπο ενέργεια, ηλεκτρικό ρεύμα, νερό, τρόφιμα και επικοινωνίες.

Πραγματοποιηθηκε συνάντηση και συζήτηση του κ. Fresco με κατοίκους και παράγοντες του νησιού και μέλη από την επιστημονική ομάδα του έργου, όπου εγινε ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών, σε μια προσπάθεια να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα στη συνολικότερη προσέγγιση, και οι προεκτάσεις που μπορεί να πάρει η προσπάθεια αυτή, στη κατεύθυνση της επίδειξης μιας οικονομίας βασισμένης στους φυσικούς πόρους, στην ισορροπία και στην ικανοποίηση των αναγκών.

Jacque FrescoJacque Fresco – Κοινωνικός σχεδιαστής

Το Βιογραφικό προφίλ του J. Fresco περιλαμβάνει Βιομηχανικό Σχεδιασμό και Κοινωνική Μηχανική.

Ο J.Fresco έχει εργαστεί παράλληλα σαν σχεδιαστής ,αλλά και σαν εφευρέτης σε μια ευρεία γκάμα επιστημονικών πεδίων,απο καινοτομίες στην Βιοϊατρική μέχρι την θεώρηση ακέραιων κοινωνικών συστημάτων. Το Σχέδιο Αφροδίτη (Venus Project) αντικατοπτρίζει ουσιαστικά τον καρπό του έργου ολόκληρης της ζωής του: η ενσωμάτωση δηλαδή της τελευταίας λέξης της επιστήμης και της τεχνολογίας μέσα σε ένα κατανοητό κοινωνικό σχέδιασμό βασισμένο στον άνθρωπο και την περιβαλλοντική συνείδηση. Είναι ένα παγκόσμιο όραμα ελπίδας για το μέλλον της ανθρωπότητας στον τεχνολογικό καιρό μας.

Ένα μείζων ντοκυμαντέρ με τίτλο Future By Design σχετικά με τη ζωή,το έργο,το σχεδιασμό και τη φιλοσοφία του J.Fresco είναι ήδη διαθέσιμο,κι έχει δημιουργηθεί από τον William Gazecki ,υποψήφιο για βραβείο της Ακαδημίας Κινηματογράφου και νικητή βραβείου Emmy.

Η ταινία Zeitgeist Addendum σε συνεργασία με τον ίδιο τον Fresco για το Venus Project,παραγωγής Peter Joseph,επίσης κυκλοφορεί ελεύθερα στο διαδίκτυο.

Μπορείτε να την παρακολουθήσετε στο www.ZeitgeistMovie.com

Επαγγελματικές Θέσεις

- Σύμβουλος Σχεδιασμού για τη Rotor Craft Helicopter Company
- Σχεδιασμός και υποστήριξη – ανάπτυξη στρατιωτικών μονάδων Wright Field Dayton, Ohio
- Μηχανικός Έρευνας ,Raymond De-Icer Corp., Los Angeles, California
- Τεχνικός σύμβουλος της Βιομηχανίας Κινηματογράφου,στην εταιρία Camera Eye Pictures, Inc. και στην ταινία The Magic Eye που δέχτηκε το βραβείο Robert J. Flaherty δημιουργικού ντοκυμαντέρ
- Συνάδελφος και συνεργάτης του Donald Powell Wilson του Los Angeles, διακεκριμμένου ψυχολόγου, συγγραφέα του My Six Convicts.
- Καθηγητής Βιομηχανικού σχεδιασμού στο Art Center School ,Hollywood, California
- Δημιουργός της εταιρίας Revel Plastics
- Συγγραφέας των έργων:
Looking Forward σε συνεργασία με Kenneth Keyes, 1969, A.S. Barnes & Company
Introduction to Sociocyberneering, 1977 (Εισαγωγή στη Κοινωνικό-Κυβερνητική)
Sociocyberneering Presents Cities in Transition, 1978
Sociocyberneering Presents the Determinants of Behavior, 1978
Structural Systems and Systems of Structure, 1979
The Venus Project: The Redesign of a Culture, 1995 *World Future Society best seller
And The World Will Be One 1997
The Best That Money Can’t Buy: Beyond Politics, Poverty & War, 2002
Designing the Future, 2007
- Δημιουργός των ταινιών:
The Venus Project: The Redesign of a Culture, 1994
Welcome To The Future, 2001
Cities In The Sea, 2002
Self-erecting Structures, 2002
Designing the Future, 2006

Εφευρέσεις και Σχεδιασμοί – πολλοί έκ των οποίων έχουν ήδη πατενταριστεί με ευρεία εμπορική αποδοχή

- Συστήματα αθόρυβων και μη ρυπογόνων αεροσκαφών
- Ένα νέο δομικό σύστημα φτερών αεροσκαφών, πατέντα που χρησιμοποιείται απο τη US Air Force
- Ένα ηλεκτροστατικό σύστημα για την εξάλειψη του φαινομένου Sonic Boom
- Οριακό στρώμα ελέγχου και ηλεκτροδυναμικοί μέθοδοι ελέγχου αεροσκαφών με εφαρμογή σε πτερύγια, πηδάλια ανελκυστήρες
- Ένα τρίκυκλο αυτοκίνητο αποτελούμενο μόνο από 32 είδη ανταλλακτικών
- “The Aluminum Trend House” ένα προκατασκευασμένο σπίτι,σχεδιασμένο και ανεπτυγμένο για τους Mike Shore και Earl Muntz, 1945
- Σχεδιασμός και ανάπτυξη και δεύτερου αλουμινένιου σπιτιού για την Major Realty Corporation σε συνεργασία με την Aluminum Company of America
- Ανάπτυξη πολυάριθμων εξαρτημάτων και συστημάτων αρχιτεκτονικών κατασκευών
- Ανάπτυξη ιατρικών εξοπλισμών, από τρισδιάστατες μονάδες ακτινογραφίας μέχρι ηλεκτρονικά χειρουργικά εργαλεία
- Ανάπτυξη τεχνικής για την παρακολούθηση ταινιών τριών διαστάσεων χωρίς την χρήση ειδικών γυαλιών
- Ανάπτυξη και χτίσιμο ευρείας γκάμας ενισχυμένων τσιμεντοκατασκευών

Έντυπα,περιοδικά,εφημερίδες και βιβλία που συμπεριλαμβάνουν άρθρα του,και με αναφορά στο έργο του

- Συνεισφορά στο βιβλίο In the Shadow of War του συγγραφέα Arthur Shostak Ph.D. 2004
- Συνεισφορά στο βιβλίο Viable Utopian Ideas: Shaping A Better World του συγγραφέα Arthur Shostak Ph.D. 2003
- Έγραψε τον πρόλογο και συνεισέφερε στο βιβλίο Transforming The Global Biosphere: Twelve Futuristic Strategies του συγγραφέα Elliott Maynard, Ph.D. 2003
- Αρθρογραφία στο περιοδικό The Futurist,Ιανουάριος-Φεβρουάριος 2002
- Συμμετοχή στη συγγραφή του έργου Utopian Thinking in Sociology: Creating the Good Society ,πρόκειται για εκπαιδευτικό σύγγραμμα απο τις εκδόσεις American Sociological Association 2001
- Αρθρογραφία για το περιοδικό The Futurist ,Μάιος-Ιούνιος 1994,όπου το έργο του συγκρίνεται με αυτό των R. Buckminster Fuller και Paolo Soleri.
- The Los Angeles Times (Los Angeles, CA), The Miami Herald (Miami, FL,) News-Sun (Sebring, Fl) Houston Chronicle (Houston, TX), New-Press (Ft Myers, Fl), North Port Sun (North Port, FL), The Indianapolis Star (Indianapolis, IN), El Nuevo Herald (Miami, FL) Record (Hackensack, NJ), De Soto Sun (Arcadia, FL), Englewood Sun (Englewood, FL), West County Times (Pinole, CA), Standard Esquire Examiner (Ogden, UT), Valley Times (Pleasanton, CA), Contra Costa Times (Walnut Creek, CA), San Ramon Valley Times (Danville, CA), FL Citizen, (Key West, FL), News & Record (Greensboro, NC), The Plain Dealer (Cleveland, OH).
- Western Flying, The Architectural Forum, Popular Mechanics, Saturday Review, Variety, Feedback Magazine, Gulf Shore Life, Lee Living, Predictions, Weekly Reader, Media Wave, Shift, Detour, UK’s FX Design, Business and Society, UK’s Locum Destination Review, Spain’s leading news magazine EPOCA, The Sun, National Hotel Executive, Exxon Mobil’s corporate magazine The Compass, GQ Magazine of Italy, Janas Magazine of France. Mare Magazine of Germany, Gantthead.mag Magazine, IE Industrial Engineering Magazine, The Irish Entrepreneur Magazine, Gallery of Spain, Photoshop Magazine of Turkey, 944, Amusement of France.
- Walden Tree, συγγραφέας Jack Catran, βιβλίο αναφορικά στον J.Fresco

Ραδιοφωνικές και Τηλεοπτικές Εκπομπές

- Συνέντευξη στην εκπομπή REDES,για την Ισπανική τηλεόραση,2003
- Εκπομπή Engineering the Impossible για το Discovery Channel,2002
- It’s Your Call με τον/την Lynn Doyle,Philadelphia
- A Touch of Grey, Αμερικανική ραδιοφωνική κοινοπραξία
- Αρκετές συνεντεύξεις στο The Larry King Show για την Αμερικανική ραδιοφωνία και τηλεόραση
- Prime Time Weekend, Philadelphia, PA
- CHRW-CFM, “Science Girl, Ontario, Canada
- Αμερικανική Ραδιοφωνία, WGCU, Fort Myers, FL
- Αμερικανική Ραδιοφωνία, KGPR-FM, Great Falls, MT
- JudiWorld με τη Judi Paparelli, New Orleans, LA
- Αμερικανική Πολιτειακή Ραδιοφωνία, KFMK-FM 105.9 Austin, TX
- Αμερικανική Πολιτειακή Ραδιοφωνία, KVON-AM, San Francisco
- Αμερικανική Πολιτειακή Ραδιοφωνία, WCUB-AM, Manitowoc, WI
- Αμερικανική Πολιτειακή Ραδιοφωνία, WLW-AM, Cincinnati, OH
- Αμερικανική Πολιτειακή Ραδιοφωνία, WLW-AM, Midday με τον Mike McConnell
- Long John’s Journal, WINK, Channel 11 Fort Myers, Florida
- In The Wild, βραβευμένη παιδική σειρά της Αμερικανικής τηλεόρασης
- Fox Television, Tampa, Florida
- All Things Considered, Public Radio, Tampa, Florida
- Free Speech TV, Boulder, Colorado
- N3TV, Space Channel, Canada
- Τηλεπτικές εμφανίσεις για την Ιαπωνική,Βρετανική και Γαλλική τηλεόραση
- Chilean Public Television Special
- Συμμετοχή σε Talk Show για την Βραζιλιάνικη τηλεόραση.
- WPBT Educational Television, Channel 2
- WPLG, ABC Network Television, Channel 10
- WIOD Radio,επίτημος καλεσμένος στην εκπομπή Art Merrill
- WKAT Radio,επίτημος καλεσμένος Bill Smith Show
- Art Baker, πανεθνικό Αμερικανικό πρόγραμμα, You Asked For It, εμφάνιση ως “The Man Of Tomorrow”

Ο J.Fresco έχει διατελέσει ώς προσκεκλιμένος λέκτορας σε πολυάριθμα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα.Είχε ενεργή συμμετοχή στις συζητήσεις πάνω στη Μελέτη των Δημοκρατικών Θεσμών (Study of Democratic Institutions) στην Santa Barbara, California.Έχει διατελέσει σύμβουλος και καθοδηγητής σε φοιτητές των University of Miami, Princeton University, University of Southern California, Dade Junior College, Queens College, Presbyterian College, University of Southern Florida, Nichols College, Columbia University, Instituto Tecnologico de Estudios Superiores de Monterrey in Monterrey, Mexico, Institute of Technology, Vienna, Austria, Penn State Greater Allegheny, και άλλων. Ο ίδιος και ο Ralph Nader διετέλεσαν λέκτορες στο University of South Florida.

Ο J.Fresco εισήγαγε στο τμήμα Κοινωνιολογίας του Princeton University, το μάθημα Κοινωνιολογία του Μέλλοντος.

Μαζί με την διακεκριμμένη επιστήμων Margaret Mead ο Fresco,απηύθυνε πρόσκληση για την περιβαλλοντική διάσκεψη αμερικανικών κολεγίων στην Washington, DC.

Υπήρξε ομιλιτής στο Δέκατο Συμπόσιο του τμήματος Πολιτικής Μηχανικής του TEC de Monterrey University in Monterrey, Mexico, ένα από τα σημαντικότερα πανεπιστήμια της Λατινικής Αμερικής.

Υπήρξε ομιλιτής στη διάσκεψη Ουτοπικών Μελετών (Utopian Studies Conference) στο Orlando, FL, και λέκτορας σε πολυάριθμες διαλέξεις σχετικά με τις κοινωνίες του μέλλοντος.Υπήρξε επίσης λέκτορας για το μελλοντικό σχεδιασμό στο Dubai, Untied Arab Emirates.

Υπήρξε ομιλιτής στο Technical University της Βιέννης αλλά και στη διάσκεψη στο Dalian της Κίνας σχετικά με την ανάπτυξη της βορειοανατολικής Κίνας.

Υπήρξε επίσης ομιλιτής σε ανάλογη διάσκεψη στην Ισλανδία και επίτημος προσκεκλιμένος στο The Futurists Summit του 2008 στην Κωνσταντινούπολη.

Όλοι έχουμε ακούσει διαλέξεις που αναδεικνύουν την υποβάθμιση της σημερινής κατάστασης πραγμάτων. Πλείστες όσες αναφορές σε κοινωνικά προβλήματα περί ανομίας, φτώχειας, φυλετικών εντάσεων, κοινωνικών – οικογενειακών προβλήματων .Πόσοι όμως απο εμάς μπορούμε τελικά να αναλογιστούμε πόσες από αυτές, προσφέρουν δημιουργικές λύσεις σε αυτά τα προβλήματα?

Οι παρουσιάσεις του J.Fresco αντικατοπτρίζουν μια σοβαρή προσπάθεια να διαφωτιστούν τα βαθύτερα αίτια αυτών των προβλημάτων και περιγράφει αναλυτικά τις δομικές εναλλακτικές. Παρουσιάζει έναν επανασχεδιασμό της ανθρώπινης κουλτόυρας, που θα έδινε έμφαση στην ευφυή χρήση της επιστήμης και της τεχνολογίας, με σκοπό την ενίσχυση και διεύρυνση της ζωής όλων των ανθρώπων, σε συνδυασμό με την περιβαλλοντική προστασία.

Προσεγγίζει ένα μεγάλο εύρος θεματολογίας απο “New Dimensions in Human Stupidity” και εώς “Imagineering The Future” Οι διαλέξεις του συχνά συνοδεύονται από πλούσιο οπτικοακουστικό υλικό,όπου οι ιδέες του παίρνουν ζωή μέσα από κινούμενα μοντέλα, εικονογραφήσεις και computer animations.

H συγκεκριμένη τεχνική διαλέξεων που χρησιμοποιεί, διευκολύνει ακόμα και ένα πλήρως ανενημέρωτο κοινό στο να κατανοήσει το πόσο σημαντικό θα ήταν η συνύπαρξη της κοινωνίας με τις τεχνολογικές καινοτομίες.
Προσεγγίζει έξοχα και μέσα απο τη δραματοποίηση τα επείγοντα μεταβατικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι σύγχρονες κοινωνίες μας. Καταφέρνει να τραβήξει την προσοχή του κοινού του απο την αρχή μέχρι και το τέλος των παρουσιάσεών. Οι διαλέξεις του J.Fresco έχουν αποσπάσει επαίνους και ενθουσιώδη αποδοχή.

Ο J.Fresco είναι ιδρυτής του «Sociocyberneering Inc.» πλέον γνωστή ώς The Venus Project (Σχέδιο Αφροδίτη).Ο ίδιος μαζί με τη συνεργάτιδά του Roxanne Meadows σχεδίασε και δημιούργησε μια ολόκληρη ερευνητική εγκατάσταση ,έκτασης 25 εκταρίων.Ο σκοπός λειτουργίας του σχεδίου αυτού είναι να προετιμάσει προσεγγίσεις και λύσεις σε μείζοντα προβληματα που αντιμετωπίζει ο σημερινός κόσμος.
Ενώ παράλληλα και ο παγκόσμιος τύπος συστηματικά καλύπτει την εξέλιξη αυτού του σχεδίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλό ταξίδι