Δευτέρα, Ιουλίου 16, 2007

Συνέντευξη με τον εργοδότη.


Σε προηγουμενο πονημα ειχα γραψει μερικες ασφαλιστικες δικλειδες ώστε να μην πας στη συνεντευξη για μαλλι και βγεις γουλι.

Ανεξαρτητως προσληψης, μεγαλυτερη σημασια εχει η αξιοπρεπεια. Η αγορα είναι τοσο μικρη που καμια φορα αν σταθεις στο υψος σου μπορει καποιος που για τους δικους του λογους δεν σε προσελαβε, να σε συστησει.

Αφου κλεισεις το ραντεβου με την εταιρεια πρεπει να παρεις πληροφοριες για αυτην. Κοιτα στο νετ, ρωτα γνωστους αλλα μη δειξεις ότι εισαι ασχετος με τις δραστηριοτητες της.

Πας.

Μην αργησεις.

Αν τυχει κατι, να παρεις τηλεφωνο. Να ειδοποιησεις.

Αλλιως αστο μην πας καθολου, εχεις χασει από χερι.

Ενας καλος τροπος για να δεις σε τι περιβαλλον πηγες είναι οσο και αν σου φανει κινεζικο, να πας στην τουαλετα. Για δυο λογους.

1. μπορει να εχεις καποιο λεκε, να σου εχει διαλυθει η κομμωση, να εχει τσαλακωθει ο γιακας σου, να εχεις ιδρωμενα και βρωμικα χερια, ότιδηποτε. Ένα τελικο τσεκ του εαυτου σου πριν την αποβαση στο γραφειο του αξιολογητη δεν βλαπτει.

2. η τουαλετα δειχνει κατά ποσο η εταιρεια σεβεται τους υπαλληλους της και κατά ποσο οι υπαλληλοι της σεβονται την εταιρεια. Βεβαια αν η δουλεια σου είναι εξωτερικης φυσεως μικρη σημασια εχει, αλλα ένα σημαδακι θα το παρεις.

Ο παιδικος μου φιλος και νυν ισχυρος ανδρας του καρτελ της Κολομβιας λεει συχνα ότι τα deals του τα επιλεγει αναλογα με την πρωτη εντυπωση και μαλιστα το εκφραζει αποφθεγματικα: Δεν εχεις τη δυνατοτητα να ξανακανεις μια πρωτη εντυπωση.

Διακριτικο βαψιμο για τις γυναικες, επιμελης εμφανιση και όχι αμφιεση στριπτιζους, ξυρισμα και πουκαμισο ( αναλογα με την εταιρεια μπορει και γραβατα ) για τους ανδρες. Αν σεβεσαι τον εαυτο σου, θα σε σεβαστει και ο απεναντι. Τα επαναστατικα τσεγκεβαρικα αφησε τα ειτε σε αυτους που τα εχουν όλα ετοιμα ειτε στο πανεπιστημιο που ησουν σαν τον Τομ Χανκς όταν επαιξε στο «ναυαγο». Μεγαλωσες πια.

Μπαινεις, χαμογελας, χαιρετας, καθεσαι.

Πως καθεσαι;

Όχι σταυρωμενα ποδια, χερια δεμενα, αβολα. Ανετα. Ισια πλατη ( και όχι χυμενος στην πολυθρονα ) και ανοιχτα χερια.

Μην ξεχνας ότι ο αξιολογητης εχει δει 853727 σαν εσενα και αυτά είναι οι πρωτες λεπτομερειες που τις προσεχει και διαμορφωνει αποψη τουλαχιστον κατά 40% για το ατομο σου.

Υπαρχουν μερικοι που για να σε δοκιμασουν σου προσφερουν τσιγαρο ή καφε.

ΜΗΝ ΠΑΡΕΙΣ ΤΙΠΟΤΑ.

Χαρμανιασε, σκασε, αλλα να δειξεις ότι δεν πηγες για χαβαλε και πλακα αλλα για δουλεια.

Επειδη όμως και εσυ τους τεσταρεις, ( μην το ξεχνας αυτό, και εσυ τους τεσταρεις ) ζητα ένα ποτηρι νερο. Προσεξε ποιος θα σου το φερει, τι θα κανει ο αξιολογητης ( αν θα μιλησει ευγενικα στη γραμματεα, αν θα το προσφερει ο ιδιος, αν δυσανασχετησει με το που το ζητησεις ), αν το ποτηρι είναι καθαρο και μετα από ποση ωρα θα το παρεις.

Επιτηδες πολλοι αξιολογητες είναι εξαρχης ιδιαιτερα φιλικοι.

Μην τσιμπας.

Δεν πηγες στο σπιτι του φιλου σου να παιξεις playstation.

Κρατα τις αποστασεις σου γιατι με αυτόν τον τροπο δειχνεις σοβαροτητα.

Υπαρχουν ανθρωποι που εχουν παρασυρθει και νομιζουν ότι απεναντι τους βρισκεται ένα φιλαρακι με αποτελεσματα να ανοιγουν το στομα τους και να εχουν αμολησει ένα φορτηγο μαλακιες. Τους εμεινε ο καφες και ο χαβαλες αλλα όχι η δουλεια.

Αν βεβαια ο αξιολογητης επιμεινει λογω στυλ να μιλατε στον ενικο, δεν χρειαζεται να εισαι ξυλαγγουρο. Καντο αλλα χωρις να παρασυρεσαι και να πολυανοιγεσαι.

Υπαρχει η λεπτη ισορροπια μεταξυ του ανετου και του χυμαδιου. Ο ανετος είναι αυτος που μιλαει για τον εαυτο του με σιγουρια απαντωντας σε συγκεκριμενες ερωτησεις και κανει με τη σειρα του καιριες ερωτησεις για την εταιρεια και το αντικειμενο.

Το χυμαδιο είναι αυτος που κουτσομπολευει, μιλαει για τον Ολυμπιακο, την Πεγκυ Ζηνα και όχι για τη δουλεια, σχολιαζει το ποσο ναρα-μου είναι η γραμματευς και εκει που νομιζει ότι κανει καλες δημοσιες σχεσεις, τελικα αυτοϋποβαθμιζεται.

Μην πεις ψεμματα. Δεν εισαι ο εξυπνος και ο άλλος βλακας.

Εσυ πας για συνεντευξη μια φορα και ο άλλος εχει δει πολλους σαν εσενα.

Αν θες να «τσιμπησεις» τις προηγουμενες αποδοχες σου για να πετυχεις καλυτερο μισθο, καντο αλλα μην υπερβαλλεις γιατι ο άλλος θα το καταλαβει και θα σου προτεινει λιγοτερα από οσα μπορουσε. Μην ξεχνας ότι η δουλεια του είναι να βρισκει τους καταλληλους ανθρωπους με το λιγοτερο δυνατο κοστος. Σε αυτό το πλαισιο λοιπον, μην κανεις μαγκιες γιατι πλερωνονται.

Εστω ότι ο προηγουμενος σου εργοδοτης ηταν αλητης, τσατσος και γουρουνι. Μαζι σου αλλα ΜΗΝ ΤΟΛΜΗΣΕΙΣ και το πεις. Αυτό που θα σκεφτει ο άλλος δεν είναι «κοιτα το παιδι τι τραβηξε» αλλα «αφου κατηγορει τον προηγουμενο, αυριο θα κατηγορησει και μενα».

Η ερωτηση «γιατι φυγατε από την προηγουμενη εταιρεια» θα γινει οπωσδηποτε. Φροντισε να εχεις ετοιμη μια φιλοσοφικη απαντηση τυπου «δεν εβλεπα ότι θα ειχα καποια επαγγελματικη εξελιξη, πιστευω ότι ειχα ολοκληρωσει την προσφορα μου στην εταιρεια, γιατι εχθρος του καλου είναι το καλυτερο» και παντα φυσικα με τον καλο λογο για τον προηγουμενο εργοδοτη ακομα και αν σου εχει σκοτωσει τη μανα. Κανεναν αξιολογητη δεν τον ενδιαφερουν τα προβληματα σου. Αυτό που τον νοιαζει είναι το πώς απαντας.

Ο τομεας των συστασεων τεινει στην εποχη μας να εξαλειφθει και δικαιως κατά τη γνωμη μου. Αφου ο νομος επιβαλλει οι συστατικες επιστολες να είναι θετικες, δεν τις ζηταει κανεις. Επειδη όμως ο ματαιος τουτος κοσμος είναι μικρος εχει συμβει πολλες φορες στο παρελθον ο γνωστος του γνωστου να εργαζεται σε γνωστη εταιρεια οποτε είναι πολύ πιθανο να πεσει τηλ τυπου «ελα ρε, μου ηρθε αυτος που δουλευε σε σενα, τι λεει;» Για αυτό παντα να αποχωρεις βελουδινα. Μην ερχεσαι σε συγκρουσεις γιατι μπορει να τις βρεις μπροστα σου. Δεν σου κανει; Πηγαινε παραλληλα με τη δουλεια σου σε συνεντευξεις και όταν θα βρεις το καλυτερο, παραιτησου.

Στο βιογραφικο λοιπον σημειωσε το κλασικο «συστασεις: στη διαθεση σας εφοσον ζητηθουν» και αν σε ρωτησουν ποιος ηταν ο προϊσταμενος σου, απαντα.

Υπαρχουν επισης αξιολογητες που προσπαθουν να σε ψαρωσουν.

Είναι λιγο αποτομος αλλα πετυχημενος ο τροπος να σε βαζουν σε τριπακι αγχους και ανασφαλειας για να δουν την αντιδραση σου.

Μην τα χασεις, χαθηκες.

Να διατηρησεις το χαμογελο σου ( εχουν γινει δεκαδες μελετες για το χαμογελο και τη σημασια του και για αυτό επιβαλλεται σε πολλους επαγγελματικους κλαδους πχ αεροσυνοδοι – υπαλληλοι καταστηματων ) την ψυχραιμια σου και να μιλησεις ειλικρινα. Αν δεν ξερεις, πες δεν ξερω. Από το να πεις μαλακια, καλυτερα να μην πεις τιποτα. Αν δεν γνωριζεις ακριβως το αντικειμενο πες δεν ξερω ΑΛΛΑ ΕΧΩ ΔΙΑΘΕΣΗ ΝΑ ΜΑΘΩ. Αυτό οσο και αν ακουγεται κλισε, ΠΑΝΤΑ εκτιμαται.

Πολλοι υποψηφιοι αναρωτιουνται:

Αφου την προϋπηρεσια μου την αναφερω στο βιογραφικο μου, γιατι με ξαναρωταει;

Για πολλους λογους.

Για να δουν αν λες ψεμματα. Για να δουν αν ξερεις να μιλας. Αν ξερεις να στεκεσαι, αν απαντας με σαφηνεια και ευφυια και γιατι όπως και να χει, από καπου πρεπει να ξεκινησει κανεις.

Θα σε ρωτησουν για τα χομπι σου.

Μη χαιρεσαι, δεν τους νοιαζουν.

Εκει καλον εστι να αναφερεις ΟΜΑΔΙΚΑ χομπι. Αυτό δειχνει ότι θελεις να συνεργαζεσαι και όχι να παιζεις για την παρτη σου. Αντι λοιπον να πεις το πιγνκ-πονγκ, πες το ποδοσφαιρο. Αντι να πεις η γυμναστικη στο σπιτι, πες οι εκδρομες με φιλους. Χομπι όπως το παμε στοιχημα, ο ιπποδρομος και βολτες στο καζινο ΔΕΝ αναφερονται ουτε κατοπιν βασανιστηριων!

Πιθανες ερωτησεις:

- Πως ηταν οι σχεσεις σας στο παρελθον με τους προϊσταμενους σας;

Εδώ απανταμε παντα θετικα. Ασχετα αν εχεις πλακωθει, αν σου εχει βρισει τη μανα ή αν ο προϊσταμενος σου ηταν ο μονος που δεν αποχαιρετησες όταν εφυγες από την προηγουμενη εταιρεια.

- γιατι θελετε να εργαστειτε στην εταιρεια μας;

Εδώ δειξε ότι ξερεις που πηγες, εκθειασε τη δυναμικη και την πορεια της εταιρειας ( κοινως γλυψε αλλα με τροπο και με γνωση ) και φυσικα να προσθεσεις ότι τα προσοντα σου και η προσπαθεια σου θα είναι για το καλο της εταιρειας.

- με τι κριτηρια επιλεξατε τις σπουδες σας;

Μην πεταξεις κανενα τσιμεντολιθο τυπου «δεν ειχα τι άλλο να κανω» ή «εκει με εστειλε ο πατερας μου γιατι βαρεθηκε να με βλεπει να χαζευω στην τηλεοραση» αλλα καλλωπισε το, περιτυλιξε το και αν η εταιρεια που πας δεν εχει καμια σχεση με το αντικειμενο που σπουδασες, να πεις ότι οι εμπειριες σου σε βοηθησαν να διαπιστωσεις ότι ευελικτα μπορεις να ασχοληθεις με κατι άλλο και ότι οι σπουδες σου δεν πηγαν χαμενες μεν αλλα εν προκειμενω δεν σε δεσμευουν στην επαγγελματικη σου επιλογη.

- γιατι πιστευετε ότι ειστε ο πιο καταλληλος για τη θεση;

Γιατι θελεις να εργαστεις σε μια μεγαλη εταιρεια, γιατι εχεις εμπιστοσυνη στον εαυτο σου και τις δυναμεις σου, ξερεις ποσο καλη και μεγαλη είναι η εταιρεια [ ΣΣ βλεπεις; Σε ρωταει για σενα, και εντεχνα ριχτα και στο ποσο καλη σουπερ ουαου εταιρεια πας ] και ότι μπορεις να εκπαιδευτεις, να μαθεις περισσοτερα, να αναπτυχθεις και να εξελιχθεις.

- πες μου μερικα πλεονεκτηματα και μερικα μειονεκτηματα σου

Πες την μιση αληθεια. Μην κανεις όπως οι σελεμπριτιζ στην τηλεοραση που λενε ότι τα μεγαλυτερα ελαττωματα μου είναι ότι ειμαι τελειομανης και ειλικρινης.

Πες μερικα ανωδυνα τυπου στην προσπαθεια μου να μην κανω λαθος δεν ειμαι πολύ τολμηρος, ή ότι δεν δειχνω μεγαλη υπομονη που πιστευω ότι θα ελθει με τον χρονο και την εμπειρια ( επειδη εισαι νεος ο αξιολογητης αφενος θα σκεφτει «πιτσιρικας είναι, λογικο ακουγεται, αφετερου θα σημειωσει στα θετικα σου ότι το εχεις ηδη εντοπισει) και φυσικα μην αναφερεις ότι λατρευεις το ψεμμα, ζεις με τον τζογο και ότι αναπνεεις με το κουτσομπολιο.

- ποσα θελεις;

Εδώ είναι όλα τα λεφτα. Εξαρταται με το τι θα πεις. Πολλες φορες μπορει στη συνεντευξη να εχεις παει σουπερ και εδώ να τα κανεις όλα μαυρη και αραχνη θαλασσα. Το σημειο αυτό είναι το πιο σημαντικο αν τεθει η ερωτηση, γιατι αρχιζει και τελειωνει στο ατομο σου. Χρειαζεται ρεαλισμος και γνωση της αγορας. Δεν μπορεις όταν ο βασικος μισθος είναι λιγο κατω από τα 800 ευρω να πηγαινεις για θεση γραμματεως και να ζητας 1.800. Ουτε φυσικα να εχεις 10ετη εμπειρια στο χωρο σου και να πεις «ενταξει και με 500 ερχομαι». Κανεις δεν θα σε παρει στα σοβαρα.

Πρεπει καταρχην να ξερεις τι δινει για τη θεση σου η αγορα. Από φιλους, από γνωστους παρε πληροφοριες. Να εχεις το γνωθι σαυτον σε ότι αφορα την εμπειρια σου, τις ικανοτητες σου και τα προσοντα σου. Εχθρος του καλου είναι το καλυτερο αλλα παν μετρον αριστον.

Αν πχ παιρνεις 1.000 ευρω ζητα 1.300 για να σου δωσουν τα 1.200.

Εξαρταται βεβαια και από το μεγεθος της εταιρεια που πας. Ζητα το παραπανω, μην φοβασαι, αλλα το πολύ παραπανω θα σε φερει στο ιδιο πλανο που ειχε και ο Χατζηχρηστος στην τελευταια σκηνη της θρυλικης ταινιας «της κακομοιρας», Μπουκαλα.

Ενας άλλος τροπος για να δουν αν εχεις αυτογνωσια ή αιθεροβατεις είναι να σε ρωτουν ποιες είναι οι επαγγελματικες σου φιλοδοξιες. Η ερωτηση μαλιστα τιθεται με στιλ λαϊφσταϊλ περιοδικου τυπου «πως φανταζεσαι τον εαυτο σου στα επομενα 10 χρονια». Ότι και να κουβαλας στο κεφαλι σου ΜΗΝ απαντησεις. Ξαναλεω ότι ο αξιολογητης δεν είναι φιλος σου και δεν θα γινει ποτε. Δεν τον ενδιαφερει το ατομο σου άλλα ο υπαλληλος. Πες κατι τετριμμενο όπως: «κοιταζω βημα βημα να προοδευσω, να προσπαθω συνεχως για το καλυτερο και ειμαι σιγουρος πως αν το πετυχω, η εταιρεια θα το εκτιμησει και θα με στηριξει.»

Ενας φιλος μου που ηθελε να κανει τον ξυπνιτζη, στην ανωτερω ερωτηση απαντησε «η θεση σου» στον αξιολογητη. Μετα αναρωτιοταν γιατι η συνεντευξη τελειωσε σε 2 λεπτα και δεν τον ξανακαλεσαν ποτε.

Δεν υπαρχει ανθρωπος στον πλανητη χωρις επιθυμια και φιλοδοξια. Αν το δει κανεις φιλοσοφικα, αυτοι είναι οι κινητηριοι μοχλοι για τον πολιτισμο, την τεχνη, την προοδο, οτιδηποτε. Αυτό όμως δεν σημαινει σε καμια περιπτωση ότι τις εκφραζουμε οπου και οπου. Χρειαζεται προσοχη.

Αργα ή γρηγορα η συζητηση θα ερθει στο οικονομικο.

Υπαρχει η πρακτικη στις εταιρειες να σου λενε τα μεικτα γιατι φυσικα κανει μεγαλυτερο μπουγιο.

Δεξου το αλλα προσπαθησε να μαθεις τα καθαρα. Δεν ξερεις τι παιζεται με το ασφαλιστικο ταμειο, με πιθανες εξτρα κρατησεις και αν και ειμαστε υποχρεωμενοι αλλα μην αυτοκοροϊδευομαστε, κανεις μας δεν γνωριζει το ακριβες ποσοστο.

Χαμογελωντας (παντα) πες ότι όπως και εσυ δεν μετρας μονο τον εργασιακο χρονο αλλα και τον χρονο μεταφορας για αυτό αν είναι εφικτο ( πες το ευγενικα ) θελεις να ξερεις τι θα μπαινει στην τσεπη σου. Τα μεικτα είναι το κοστος της εταιρειας για το ατομο σου αλλα όχι το εισοδημα σου. Αν βρεις σε στοκο, μην επιμεινεις. Δεν σε συμφερει. Αν και συνηθως αυτοι φυσικα και ξερουν τι παιρνεις καθαρα οποτε αν δουν ότι επιμεινεις ΕΥΓΕΝΙΚΑ, θα σου πουν.

Μην κολλωσεις.

Από αυτά τα χρηματα εξαρταται η διαβιωση σου.

Στη συνεντευξη δεν χρειαζονται υπερβολες.

Χρειαζεται ισορροπια.

Να μην εισαι πολύ διστακτικος, πολύ ενθουσιωδης, να μην καγχαζεις αλλα να χαμογελας, να μην το παιζεις ο γιος του παρτα όλα ουτε κολλητος και όλα τα σφαζω και όλα τα μαχαιρωνω.

Ανεση, σοβαροτητα, αυτοσυγκρατηση.

Αυτό εμπνεει σεβασμο.

Δες και τα δημοσια προσωπα στην τηλεοραση.

Ποιον θα ψηφιζες, τον Φωτη Σεργουλοπουλο ή τον Νικο Χατζηνικολαου;

Την Ελλη Σταη ή την Ελεονώρα Μελέτη;

Ξερω ότι αυτοματα θα ερχεται στο νου σου ο αντιλογος για τα ανωτερω προσωπα αλλα …mind the gap:

Μιλαμε για δουλεια, για εργασια, για επαγγελματικη απασχοληση και όχι για παρεακι και χαβαλε.

ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ:

Ο πρωτος καιρος.

Ωραια, προσεληφθην, τωρα τι κανω;

Ξερεις ότι για τους επομενους δυο μηνες μπορει να σε διωξει χωρις αποζημιωση.

Για αυτό λοιπον κανε τον μαλακα.

Μην ανοιγεις το στομα σου επ ουδενι.

Ακου.

Μονο.

Ακου.

Ρωτα.

Τα παντα.

Αν δεις μαλιστα καποιον παλιο που να πολύμιλαει, κανε τον να σου δωσει συνεντευξη. Ολοι κολακευομαστε όταν μας ρωτουν. Μαθε τους αγραφους νομους, από την ωρα προσελευσης μεχρι το ποιος φτιαχνει καφε, και πως / ποιος βγαζει φωτοτυπιες-στελνει τα φαξ, τις ιδιαιτερες σχεσεις, ποιος είναι ο «μετραω» στην εταιρεια, τι δεν παει καλα, τι θα ηταν καλο να αλλαξει. Εσυ όμως να μη μιλας.

Βεβαια υπαρχει μεγαλη πιθανοτητα να ακουσεις και πολλα φιδια για αυτό φροντισε να τα διασταυρωνεις οσα ακους. Όχι με τροπο τυπου «ρε συ Κωστα, ο Λακης μου ειπε αυτό» γιατι θα σε παρουν στραβα. Αλλα κανοντας τις ιδιες ερωτησεις σα να τις κανεις για πρωτη φορα. Ακομα και αν καποιος παλιος συναδελφος σου πει καμια κουβεντα παραπανω, μην αντιδρασεις. Ή αν είναι χοντρο και το κανεις, καντο ηπια.

Υπαρχουν πολλοι που σου προτεινουν 2 μηνη συμβαση.

Προσπαθησε να το αποφυγεις.

Αντετεινε πως ο νομος ουτως ή αλλως αναφερει πως στους 2 μηνες μπορουν να σε φυγουν γιατι να υποβληθεις σε αυτή τη διαδικασια;

Αν βεβαια επιμεινουν, και η εταιρεια αξιζει τον κοπο, βουλωσε το και κολυμπα.

Αν η συμβαση προταθει για παραπανω, μην ασχοληθεις εκτος και αν πραγματικα τη θελεις τη θεση και βλεπεις πολλα θετικα στοιχεια στην εταιρεια και παρεις το ρισκο. Αλλιως εισαι αναλωσιμος ( όπως ολοι μας αλλωστε ) με τη διαφορα ότι είναι σχεδον βεβαιο οτι θα σε σουταρουν και ψαχνουν για προσωρινη καλυψη αναγκων.

Οποιος διαβασε μεχρι εδώ, αφου τον συγχαρω, θελω να σημειωσω το εξης:

Αν εγω διαβαζα ένα αντιστοιχο κειμενο, αυτό που θα ρωτουσα θα ηταν:

Καλα τα λες ρε μαστορα ( και όσο για το καλα, παιζεται ) αλλα εγω πχ που θα δουλεψω σε συνεργειο, σε σουβλατζηδικο, σε μπαρ ή σε κομμωτηριο τι να τα κανω όλα αυτά;

Αφου οι αποδοχες σου θα είναι χαμηλες και ουσιαστικα πας για να αποκομισεις εμπειριες, πιθανως δεν σου χρειαζονται και μια και σε αυτά τα επαγγελματα κοσμος παει και ερχεται. Όμως η ζωη είναι ρευστη. Μπορει να σου χρειαστουν αυριο. Δεν χανεις τιποτα να εχεις μια ιδεα, μια αποψη.

Που ξερεις….

Για μια ακομα φορα, οποιος διαβασε μεχρι εδώ τα θερμα και πολλα μου συγχαρητηρια.

Καλη επιτυχια.

( ναι καλα… )

Πηγή: http://suspect-enjoys-the-silence.blogspot.com/2007/07/part-2.html

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Καλό ταξίδι