Δευτέρα, Απριλίου 26, 2010

ΗΠΑ: Κέρδη 335% λόγω… κρίσης, του Γιώργου Δελαστίκ

Αποπληξία κινδυνεύει να πάθει όποιος διαβάζει την περιβόητη λίστα των 500 μεγαλύτερων επιχειρήσεων των ΗΠΑ που δημοσιεύει κάθε χρόνο το αμερικανικό οικονομικό περιοδικό “Φόρτσιουν”.

Άρθρο του Γιώργου Δελαστίκ, για την εφημερίδα Εθνος, της 22ας Απριλίου του 2010

Διαπιστώνει εμβρόντητος ότι την ώρα που μαίνεται η κρίση και που δεκάδες εκατομμύρια εργαζόμενοι απολύονται στα ανεπτυγμένα βιομηχανικά κράτη, ενώ χώρες ολόκληρες βυθίζονται βαθύτερα στο τέλμα του δημόσιου χρέους και λαοί απειλούνται με κατάρρευση του βιοτικού επιπέδου τους, οι επιχειρηματικοί κολοσσοί των ΗΠΑ κυριολεκτικά… θησαυρίζουν με πρωτοφανείς ρυθμούς εκμεταλλευόμενοι ακριβώς την κρίση!

Οι αριθμοί είναι συντριπτικοί, αλλά και ανατριχιαστικοί ταυτόχρονα. Οι συνολικές πωλήσεις αυτών των 500 γιγάντων παρουσίασαν κατά το 2009 συνολική πτώση πωλήσεων έναντι του 2008 κατά 8,7%.

Πρόκειται για τη μεγαλύτερη πτώση εδώ και τριάντα ολόκληρα χρόνια – από το 1983, ακριβέστερα.

Πτώση πωλήσεων, άρα πτώση και των κερδών, σκέπτεται ο κοινός νους. Λάθος. Λάθος μεγάλο: το 2009 οι 500 αυτοί επιχειρηματικοί όμιλοι σημείωσαν απίστευτη… έκρηξη κερδών!

Οσο και αν ακούγεται απίστευτο, μέσα στο έτος της κρίσης, το 2009, τα κέρδη αυτών των 500 αμερικανικών κολοσσών αυξήθηκαν έναντι του 2008 κατά… 335%! Οχι, δεν πρόκειται περί τυπογραφικού λάθους. Αύξηση κερδών 335% με πτώση του τζίρου κατά 8,7%! Η δεύτερη μεγαλύτερη αύξηση εδώ και εξήντα χρόνια!

Εδώ αρχίζει το ανατριχιαστικό μέρος αυτής της ιστορίας. Αφού ο τζίρος μειώθηκε και τα κέρδη απογειώθηκαν, είναι προφανές ότι μειώθηκαν τα έξοδα των επιχειρήσεων. Με ποιο τρόπο; Με τον απλούστερο: τη μαζική σφαγή των εργαζομένων. Αυτές οι 500 επιχειρήσεις που μέσα στο 2009 συσσώρευσαν αστρονομικά κέρδη… απέλυσαν 821.000 εργαζόμενους!

Πρόκειται για φρικιαστικό δείγμα της κοινωνικής αναλγησίας του συστήματος, αλλά και της θεαματικής αναδιανομής του κοινωνικού πλούτου υπέρ των πλουσίων και εις βάρος των εργαζομένων που συντελείται στο πλαίσιο της κρίσης.

Εκεί δε που γίνεται κανείς κυριολεκτικά έξαλλος είναι όταν βλέπει στην πρώτη δεκάδα των 500 να επανέρχονται η Μπανκ οβ Αμέρικα και η Τζ. Π. Μόργκαν Τσέις (στις θέσεις 5 και 9 αντιστοίχως).

Πρόκειται για δύο τράπεζες που έναν χρόνο νωρίτερα βρίσκονταν στα όρια της χρεοκοπίας και διασώθηκαν απορροφώντας δεκάδες δισεκατομμύρια δολάρια κρατικής στήριξης – παίρνοντας δηλαδή μέσω της αμερικανικής κυβέρνησης όλους τους φόρους που κατέβαλαν στο κράτος δεκάδες εκατομμύρια Αμερικανοί πολίτες για σχολεία, νοσοκομεία, δρόμους κ.λπ.

Δεν συζητάμε για τις φαρμακοβιομηχανίες. Κάποιες από αυτές σημείωσαν αύξηση κερδών μέσα στο 2009 έως και… 1.000% (!!!) χάρη στην καλοστημένη και έξοχα διαφημισμένη ιστορία της “πανδημίας” της γρίπης της πλάκας, η οποία γέμισε με δισεκατομμύρια δολάρια κέρδη τους τραπεζικούς λογαριασμούς των φαρμακοβιομηχανιών.

Τα “λαμόγια” του αμερικανικού χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορεί να προκάλεσαν την παγκόσμια κρίση μαζί με τους Ευρωπαίους ομοίους τους, αλλά πάντως σήμερα κάνουν πάρτι.

Η Γκόλντμαν Ζαξ για παράδειγμα, η διαβόητη αμερικανική επενδυτική τράπεζα, σημείωσε αύξηση κερδών το πρώτο τρίμηνο του 2010 σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2009 κατά 91%! Και αυτό παρόλο που την περασμένη Παρασκευή η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ κατέθεσε αγωγή για απάτη εναντίον της Γκόλντμαν Ζαξ και ο πρωθυπουργός της Βρετανίας Γκόρντον Μπράουν χαρακτήρισε την τράπεζα αυτή “ηθικά χρεοκοπημένη”.

Πρόκειται για μία τράπεζα που ενεργεί επί αδρά αμοιβή ως σύμβουλος όχι μόνο των κυβερνήσεων της Ελλάδας, αλλά και εκείνων της Γερμανίας, της Βρετανίας και πολλών άλλων ευρωπαϊκών κρατών, οι οποίες αισθάνονται τρομοκρατημένες τώρα από τις αποκαλύψεις για τις πράξεις της και προσπαθούν να αποστασιοποιηθούν.

Τράπεζες: Καμιά σχέση με το δημόσιο καλό

Σοκαριστική ήταν η δήλωση του Αλεξάντερ Ντιμπέλιους, επικεφαλής στην Γκόλντμαν Ζαξ των χρηματοπιστωτικών πράξεων που αφορούν στη Γερμανία: “Οι τράπεζες δεν έχουν καμία υποχρέωση να προωθούν το δημόσιο καλό!” δήλωσε χωρίς περιστροφές. Με αυτόν τον αλαζονικό τρόπο αντιμετώπιζε τις κατηγορίες ότι η αμερικανική Γκόλντμαν Ζαξ είναι υπεύθυνη για τις απώλειες 150 εκατομμυρίων δολαρίων γερμανικής τράπεζας, η οποία στη συνέχεια διασώθηκε με χρήματα των Γερμανών φορολογουμένων. Αλλα 840 εκατομμύρια δολάρια στοίχισε παιχνίδι της Γκόλντμαν Ζαξ στη βρετανική RBS, η οποία επίσης διασώθηκε με δεκάδες δισεκατομμύρια στερλίνες των φορολογουμένων. Ληστές των δημόσιων ταμείων…

ΠΡΑΞΕΙΣ Vs ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗΣ ΚΡΙΣΗΣ/ ΔΝΤ



Ο ερχομός των κορακιών του ΔΝΤ είναι πλέον γεγονός.

Οι τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους, και μοιράζουν από τώρα την πίττα που έχει στρωθει στο πιάτο τους και λέγεται Ελλαδα. ¨Άλλος ένας λαος, θυμα στον βωμο του κεφαλαιου και της παγκοσμιοποιησης.
Μιας παγκοσμοιοποιησης που βαφτιζεται κατά περιπτωση με διαφορα ονοματα και διαφημιζεται ως η πλεον ενδεδειγμενη εως και αναγκαια λυση για την ΕΥΗΜΕΡΙΑ το ΣΥΜΦΕΡΟΝ και την ΕΝΟΤΗΤΑ των λαων.
Στην δικη μας περιπτωση το ονομα που της δοθηκε ηταν Ευρωπαικη Ενωση.
Αυτό που αποδειχτηκε μεσα στα χρονια από την εισοδο μας στην ΕΟΚ εως σημερα είναι ότι κάθε άλλο παρα για το συμφερον των λαων, δηλ. των πολιτων της , δημιουργηθηκε.

Στα χρονια που η χωρα μας είναι μελος μπορει καποιος να παρατηρησει τα εξης:

1) Δεν υπαρχουν κοινα συνορα, (Ιμια, γκριζες ζωνες, , λαθρομεταναστευση)
2) Δεν υπαρχει σεβασμος στα ΗΔΗ υπαρχοντα (FYROM, διαλυση Γιουγκοσλαυιας, βλεψεις για, Θρακη, Αιγαιο, Μακεδονια)
3) Δεν υπαρχει κοινη εξωτερικη πολιτικη.
4) Δεν υπαρχει (τελικα) ενιαιο, νομισμα (Βλεπε Αγγλια. Αραγε γιατι κι εμεις δεν κραταγαμε την δραχμουλα μας;)
5) Δεν υπαρχει οικονομικη υποστηριξη όταν καποιο κρατος την εχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ αναγκη (Ουγγαρια, Ελλαδα)
6) Δεν υπαρχει ΕΝΙΑΙΟ Ευρωπαικο μισθολογιο και Ενιαια Ευρωπαικη φορολογηση (Θα περιμενε κανεις, ότι εφ’ οσον πλην Αγγλιας ολοι εχουμε κοινο νομισμα, ότι οι μισθοι θα ηταν ιδιοι παντου (κατωτατοι ανωτατοι και Δημοσιου) όπως ακριβως συμβαινει με την υποτιθεμενη κοινη τιμη βενζινας που μας επιβαλλεται, η με την εμμεση φορολογηση, το ΦΠΑ και διαφορα αλλα. Αν μιλαμε για μια Ευρωπη ΙΣΩΝ ΕΥΚΑΙΡΙΩΝ και ΙΣΩΝ ΠΟΛΙΤΩΝ, τα πραγματα επρεπε να είναι ακριβως ετσι.
7) Δεν υπαρχει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ σε τακτα διαστηματα των οικονομικων δεδομενων και αποτελεσματων στους στοχους που τιθενται για κάθε χωρα, και των προγραμματων που εκπονουνται (με τα γνωστα αποτελεσματα )
8) Δεν υπαρχει κοινο τραπεζικο επιτοκιο.μεταξυ των χωρων.
9) Δεν υπαρχει κοινη στρατηγικη ώστε να αποτραπει παιχνιδι κερδοσκοπων εωτερικων ή εξωτερικων εναντιον μιας χωρας μιας και το νομισμα είναι κοινο.
10) … ο καταλογος μπορει να συνεχιζει για πολλα ακομη “Δεν”

Μεσω του Ευρωπαικου Συνταγματος, και διαφορων οδηγιων, στο διαβα των χρονων βλεπουμε κυριως:
1) Να περιοριζονται οι ατομικες μας ελευθεριες, να καταργουνται κεκτημενα από αγωνες ετων για τους εργαζομενους, να αυξανονται τα ορια ηλικιας προς συνταξιοδοτηση και να μειωνονται οι μισθοι της μεσαιας ταξης
2) Να επιβαλλεται το μοντελο της πολυπολιτισμικοτητας ώστε οι λαοι να χανουν την εθνικη τους ταυτοτητα, και να παρασυρονται εντεχνως μακρια από τα ηθη και τα εθιμα τους. Το «διαιρει και βασιλευε» επιτυγχανεται και με προσμιξη πλεον αντι για πολεμο.
Από την μια μεσω της λαθρομεταναστευσης βλεπουμε να μειωνονται θεσεις εργασιας και μισθοι καθ’ ότι οι ανθρωποι που ερχονται από άλλες χωρες ερχονται για να προσφερουν φτηνο εργατικο δυναμικο ώστε τα κερδη των πλουσιων να γινονται περισσοτερα και αυτό εχει επιτευχθει.
Από την άλλη, βλεπουμε τις πολυεθνικες εταιρειες και τα καρτελ να καταστρεφουν τις οικογενειακες επιχειρησεις και τις βιοτεχνιες και να τις κλεινουν την μια μετα την άλλη ωστε να ελεγχουν ετσι παλι ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΚΥΚΛΟΙ τον τομεα του εμποριου αλλα και να διαμορφωνουν τις τιμες εις βαρος των πολιτων. Το ελευθερο εμποριο τελικα δεν είναι και τοσο ελευθερο, ουτε τοσο αθωο.

Αποτελεσμα ολων αυτων είναι εντεχνως να εχουμε οδηγηθει από την ΕΕ και τους πολιτικους μας, εδώ που βρισκομαστε αυτην την στιγμη. Στα προθυρα της εξαθλιωσης και της τρελλας (βλεπε Αργεντινη).
Στους πολιτικους μας και στα κάθε ειδους ΛΑΜΟΓΙΑ, θα αποδωσουμε καποια στιγμη αυτό που πραγματικα τους αξιζει.

Όμως μεχρι να φτασουμε σ’ αυτους, πρεπει να αναρωτηθουμε τα εξης:

1) Κατά ποσον φταιμε κι εμεις ΠΡΟΣΩΠΙΚΑ ειτε με την ανοχη μας, ή και την συμμετοχη μας, στο οργιο παρανομιων, ατασθαλιων, παραλειψεων, φοροδιαφυγης, αισχροκερδιας, λαδωματος, βολεματος, τεμπελιας, κοπανας, μη επαγγελματικης συμπεριφορας, , (ειτε με την αδιαφορια και το «ωχ αδερφε δεν είναι δικια μου δουλεια και τι με νοιαζει εμενα», ειτε με το εγωϊστικο μοντελο ανταγωνισμου και όχι άμιλλας που ολοι σαν τρελλοι ακολουθουμε και,
2) Τι μπορουμε να κανουμε ωστε να αναστρεψουμε ή να περιορισουμε την ζημια, ΑΤΟΜΙΚΑ ο καθενας από εμας σε μια ΣΥΛΛΟΓΙΚΗ όμως προσπαθεια.

Οι προτασεις που προωθουνται, είναι νομιζω πολύ απλες και δεν εμπεριεχουνε οικονομικες γνωσεις Χαρβαρντ ή περιπλοκα συστηματα και μοντελα και το κυριοτερο είναι ευκολες στην εφαρμογη τους.
Αυτό που απαιτειται μονον, είναι ΑΛΛΑΓΗ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ, διοτι αν δεν αλλαξουμε μυαλα ατομικα, θα πατωσουμε ολοι μαζι.


ΠΡΑΞΕΙΣ Vs ΚΡΙΣΗΣ/ ΔΝΤ


1) Δεν παιρνουμε και δεν δινουμε φακελλακι σε καμμια περιπτωση και για κανεναν λογο. Δεν λαδωνουμε και δεν λαδωνομαστε
2) Δεν παρανομουμε, ουτε καν σε παρκαρισμα. (Αυτό προστατευει κι από προστιμα)
3) Ειμαστε ευγενικοι με τους αλλους στο σπιτι, στον δρομο στα μαγαζια και στην δουλεια μας και εξυπηρετικοι κυριως ΟΤΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΜΕ. Ειτε στο δημοσιο, ειτε στον ιδιωτικο τομεα, η ευγενεια και η εξυπηρετικοτητα προς τους συμπολιτες μας, συμβάλλει σε μεγιστο βαθμο σε ένα κλιμα ηρεμιας και ευχαριστησης Γινομαστε ολοι επαγγελματιες. Σιγα σιγα το ασχημο κι η κοροϊδια θα αναγκαστουν να παραχωρησουν την θεση τους σε καλυτερα πραγματα.
4) Δεν ζηταμε σε καμμια περιπτωση ρουσφετια
5) Δεν κλεβουμε τους συνανθρωπους μας αισχροκερδωντας και δεν επιτρεπουμε σε κανεναν να αισχροκερδει εις βαρος μας.
6) Μειωνουμε από μονοι μας τις τιμες μας ειτε εάν κανουμε καποιο επαγγελμα προσφορας υπηρεσιας, ειτε ασχολουμαστε με εμποριο. Φτανουμε τις τιμες εκει που μας επιτρεπεται ώστε να μην θεωρουμε τους εαυτους μας ριγμενους
7) Αδιαφορουμε για τα ακριβα και επωνυμα ειδη και τα μποϋκοταρουμε. Αυτό θα εχει ως συνεπεια να πεσουν οι τιμες εάν θελουν να επιζησουν. Αγοραζουμε μονο φτηνα προϊοντα και εάν αυτό είναι δυνατον οσα περισσοτερα Ελληνικα, ώστε το χρημα να κινειται εντος Ελλαδος.
8) Αγοραζουμε Ελληνικα κρεατα ψαρια, λαχανικα φρουτα από κρεωπωλεια, μαναβικα και λαϊκες, αντι για τα σουπερ μαρκετ των πολυεθνικων που μας εχουν φλομωσει στα Αιγυπτιακα , Ισραηλιτικα Τουρκικα Ισπανικα. Παπουτσι από τον τοπο μας ώστε να ζησει η δικη μας γεωργια κτηνοτροφια, ιχθυοκαλλιεργεια, εμποριο, παρα των αλλων χωρων. Ο ενας Ελληνας θα υποστηριξει τον αλλον.
9) Εάν ειμαστε ιδιοκτητες ακινητων απλα ριχνουμε το ενοικιο. Το να το παγωσουμε ή να το αυξησουμε δεν θεωρειται επιλογη. Αυτό θα συμπαρασυρει πολλα περισσοτερα και θα κρατησει για περισσοτερο καιρο ζωντανες τις επιχειρησεις και τον οικογενειακο προγραμματισμο. Φυσικα ξεχναμε τον «αερα» και τους αεριτζηδες
10) Δεν πληρωνουμε μεσαζοντες και μιζες Είναι παρασιτικοι οργανισμοι.
11) Βαζουμε βενζινη στα φτηνοτερα βενζιναδικα και ενημερωνουμε ο καθενας μας συγγενεις και φιλους , blogs και ότι άλλο υπαρχει για τα ακριβα ώστε να τα μποϋκοταρουμε κι αυτά.
12) Δινουμε πισω ολες τις πιστωτικες μας καρτες με επιτοκιο πανω από 2% από το επιτοκιο καταθεσης. Αν τους αρεσει. Εμεις ειμαστε η δυναμη. Εμεις εχουμε τα λεφτα. Εμεις δουλευουμε. Αυτοι απλα μας εκμεταλλευονται.
13) Επαναδιαπραγματευομαστε τα δανεια μας και ζηταμε μειωση, αλλιως παμε σε άλλη τραπεζα. Τα ΥΠΕΡΚΕΡΔΗ ΤΟΥΣ και η ΑΦΑΙΜΑΞΗ του κοσμακη τελειωνει μονον εάν ο κοσμακης ΞΥΠΝΗΣΕΙ
14) ΑΠΟΣΥΡΟΥΜΕ ΑΜΕΣΑ τα χρηματα μας από ΚΑΘΕ ΞΕΝΗ ΤΡΑΠΕΖΑ εντος Ελλαδος και τα καταθετουμε μονο σε ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ Αφου μας κήρυξαν οικονομικο πολεμο θα τους το ανταποδωσουμε εκει που πονανε. Στην πηγη. Ρευστα τελος για τους εχθρους του λαου μας.
15) Μποϋκοταζ στα Γερμανικα αυτοκινητα. Η αυτοκινητοβιομηχανια της Γερμανιας είναι μια από τις κινητηριες δυναμεις της οικονομιας της. Χτυπαμε εκει που ποναει περισσοτερο. Aν η Μερκελ θελει πολεμο ας μην της χαλασουμε το χατηρι.
16) Μειωνουμε στο πιο φτηνο προγραμμα τηλεφωνιας το κινητο μας.
17) Απαιτουμε να μειωθουν τα παγια και οι χρεωσεις σε ΟΤΕ ΔΕΗ ΕΥΔΑΠ
18) Απαιτουμε να μειωθει το ΦΠΑ για να μπορεσει να κινηθει το εμποριο. Φτανει το πολιτικο δουλεμα
19) Απαιτουμε να αρθει το πολιτικο ασυλο και να δικαστουν ΟΛΟΙ οι πολιτικοι που εχουν εμπλακει με παραλειψεις λουμπινες αποκρυψεις και συνέβαλλαν με οποιοδηποτε τροπο στην εκτιναξη των spreads και του χρεους της Ελλαδας στα υψη. ΦΥΛΑΚΙΣΗ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΩΝ ΣΤΟΙΧΕΙΩΝ για ολους τους εμπλεκομενους.
20) Απαιτουμε να εφαρμοστει το ΠΟΘΕΝ ΕΣΧΕΣ για ολους τους πολιτικους από την πρωτη ημερα ενασχολησης τους με τα κοινα και αντιπαραβολη των εισοδηματων τους με τα τωρινα τους περιουσιακα στοιχεια. Σε περιπτωση ατασθαλιων ή ψευδων δηλωσεων ΑΜΕΣΗ ΔΗΜΕΥΣΗ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ.

Παρασκευή, Απριλίου 23, 2010

Η τρομοκρατία του ΔΝΤ. Και για όσους δεν έχουν καταλάβει ακόμα δείτε το παράδειγμα της Αργεντινής. Πόσο μακριά είμαστε άραγε από αυτές τις εικόνες;



















O πρόεδρος Ομπάμα και η Ευρώπη ανακαλύπουν την Goldman Sachs, του Πέτρου Παπακωνσταντίνου

«Ενα γιγαντιαίο καλαμάρι – βαμπίρ, τυλιγμένο πάνω στο πρόσωπο της ανθρωπότητας, αφαιμάσσει ανελέητα οτιδήποτε μυρίζει χρήμα». Με αυτό τον γλαφυρό τρόπο περιγράφει την Goldman Sachs ο Αμερικανός δημοσιογράφος και συγγραφέας Ματ Ταΐμπι. Ο χρηματοπιστωτικός κολοσσός της Γουόλ Στριτ, ο οποίος ιδρύθηκε το 1869 από τον Γερμανοεβραίο μετανάστη Μάρκους Γκόλντμαν, μοιάζει να δικαιώνει όσους τρομάζουν με τον γιγαντισμό και τη δαιμονικά καταστροφική του δύναμη. Την ώρα που η αμερικανική Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς μηνύει την εταιρεία για εξαπάτηση των επενδυτών στην αγορά κατοικίας, οι Ευρωπαίοι αρχίζουν να διαπιστώνουν τον καταλυτικό της ρόλο στα παιχνίδια υπονόμευσης του ευρώ, με μοχλό και το ελληνικό χρέος.

Του Πέτρου Παπακωνσταντίνου, για την εφημερίδα Καθημερινή της 21ης Απριλίου του 2010

Οι κατηγορίες των αμερικανικών αρχών επικεντρώνονται σε ένα απίθανο χρηματοπιστωτικό «προϊόν» της εταιρείας, που άκουγε στο όνομα «Abacus 2007» (όπως λέμε: φάγαμε τον άμπακο). «Τα επενδυτικά προϊόντα ήταν περίπλοκα και καινοφανή, αλλά η απάτη απλή και αρχαία», ανέφερε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Ο πυρήνας του κατηγορητηρίου είναι ότι η Goldman Sachs βοηθούσε, με το αζημίωτο, ορισμένους πελάτες της να στοιχηματίσουν πάνω στην απαξίωση άλλων «προϊόντων», τα οποία πουλούσε σε άλλους, αφελέστερους, πελάτες. Οπως δήλωσε ο πρόεδρος επιτροπής του Κογκρέσου που ασχολείται με τη θρυλούμενη απάτη: «Είναι σαν να πουλάς μεταχειρισμένο αυτοκίνητο με φθαρμένα φρένα και μετά να αγοράζεις την ασφάλεια του αυτοκινήτου»!

Στο άκουσμα της βαρύτατης κατηγορίας, ο πρόεδρος της Goldman Sachs, Λόιντ Μπλάνκφαϊν, αντί άλλης απάντησης, αρκέστηκε να σηκώσει τους ώμους και να δηλώσει: «Αυτό θα πει ελεύθερη αγορά»! Οπως θα λέγαμε και στην Ελλάδα, «ό,τι είναι νόμιμο, είναι και ηθικό»! Στο μεταξύ, ο ίδιος μηχανισμός του «διπλού στοιχήματος» που συνέτριψε τους Αμερικανούς επενδυτές στεγαστικών δανείων υψηλού κινδύνου, φαίνεται ότι χρησιμοποιήθηκε και εναντίον του ευρώ. Σε πρώτη φάση, η Goldman Sachs βοήθησε, όπως έχει ήδη καταγγελθεί, την Ελλάδα και άλλες χώρες της Ενωσης να επιδοθούν σε «δημιουργική λογιστική» και να μεταμφιέσουν μέρος του χρέους τους σε επενδύσεις (swaps) επί εποχής Κ. Σημίτη. Με αυτό τον τρόπο είχαν σε ανύποπτο χρόνο συντελέσει στη διάβρωση, έν τινι μέτρω, των θεμελίων της ΟΝΕ.

Η δεύτερη φάση άρχισε το 2009, όταν μεγαθήρια της Γουόλ Στριτ άρχισαν να τζογάρουν πάνω στα ασφάλιστρα κινδύνου του ελληνικού χρέους (CDS). Μεταξύ αυτών ήταν το hedge fund του Πόλσον, διαβόητο για την επιτυχή συνεργασία του με την Goldman Sachs στο γδάρσιμο των κορόιδων, στην Αμερική, το οποίο υπολογίζεται ότι τζόγαρε υπέρ της χρεοκοπίας της Ελλάδας περί τα 4 δισ. ευρώ.

Οι Financial Times αποκάλυψαν ότι στις 28 Ιανουαρίου του 2010, Goldman Sachs και Πόλσον διοργάνωσαν μυστικό δείπνο κερδοσκόπων στη «Μεγάλη Βρεταννία», με θέμα πώς θα βγάλουν ζουμί από την ελληνική κρίση. Λίγο αργότερα, στις 17 Φεβρουαρίου, ένα άλλο δείπνο με αντικείμενο το ελληνικό χρέος, αυτή τη φορά στο ξενοδοχείο «Plaza Athenee» του Μανχάταν, έφερε στο ίδιο τραπέζι τον Τζον Πόλσον με τον Τζορτζ Σόρος.

Ο ιστορικός του μέλλοντος θα κληθεί να αποφανθεί για τις ενδεχόμενες πολιτικές διαπλοκές του μεγάλου, κερδοσκοπικού παιχνιδιού εναντίον του ευρώ με υπομόχλιο το ελληνικό χρέος. Δεν μπορεί κανείς να μη σημειώσει, όμως, ότι η Goldman Sachs, ένα μεγαθήριο με κεφάλαια 2,5 φορές μεγαλύτερα από το ελληνικό ΑΕΠ, ανέδειξε από τις τάξεις της τους υπουργούς Οικονομικών των ΗΠΑ επί Μπιλ Κλίντον και Τζορτζ Μπους.

Πάντως, στην Αμερική, οι αποκαλύψεις για την πειρατική πρακτική της Goldman Sachs σε περίοδο μαζικής ανεργίας εξαγρίωσαν την κοινή γνώμη, κάτι που αξιοποιήθηκε δεόντως από τον Μπαράκ Ομπάμα στην προσπάθειά του να βάλει χαλινάρι στη Γουόλ Στριτ. Υπέρμαχος της μεταρρύθμισης, η πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, δεν δίστασε να καυτηριάσει τους τραπεζίτες, δηλώνοντας ότι «πρέπει να στερηθούν τη δυνατότητα που είχαν μέχρι τώρα, να κοινωνικοποιούν τις ζημιές και να ιδιωτικοποιούν τα κέρδη». Ο ίδιος ο Ομπάμα προειδοποίησε ότι «αν θέλουν τον πόλεμο (οι τραπεζίτες), θα τον έχουν»! Απομένει να δούμε αν θα έχει την τόλμη να περάσει τον Ρουβίκωνα που χωρίζει τα λόγια από τα έργα.

Πέμπτη, Απριλίου 22, 2010

Zeitgeist Addendum (Ελληνικοί Υπότιτλοι)

ΜΑΤΘΑΙΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ- Απαντηση στους γερμανους

ΘΑ ΣΥΜΒΕΙ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ - It will happen to Greece

Nigel Farage - Ομιλία Ευρωβουλευτή. Οι δικοί μας ευρωβουλευτές απορώ τι κάνουν;

Η ΕΛΛΑΔΑ ΑΠΟΔΙΟΠΟΜΠΑΙΟΣ ΤΡΑΓΟΣ

Τετάρτη, Απριλίου 21, 2010

Χόρτο vs οικονομική Κρίση.

Χωρίς καπνό δεν υπάρχει φωτιά, αλλά μάλλον θα είναι ένας καπνός που θα σβήσει τη φωτιά που άναψε στον προϋπολογισμό της Καλιφόρνιας ο «Εξολοθρευτής» κυβερνήτης της Αρνολντ Σβαρτσενέγκερ, οδηγώντας τα δημόσια ταμεία σε έλλειμμα 20 δισ. δολαρίων και την πολιτεία στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.

Αυτός ο εν δυνάμει σωτήριος καπνός θα είναι μάλιστα της μαριχουάνας, που από του χρόνου ίσως κυκλοφορεί ελεύθερη προς μεγάλη τέρψη χρηστών και δημοσιονομικών μεγεθών που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από τη φορολόγησή της.

Η εικονοκλαστική πρόταση του γκουρού της αποποινικοποίησης Ρίτσαρντ Λι ότι η πλήρης απελευθέρωσή της θα εξυγιάνει τα δημοσιονομικά βρήκε ευήκοα ώτα σε μια πολιτεία που πλήττεται από την οικονομική κρίση. Καταφέρνοντας να συγκεντρώσει 430.000 υπογραφές, ανάγκασε την πολιτεία να δεχθεί την διεξαγωγή σχετικού δημοψηφίσματος, που ορίστηκε για τον προσεχή Νοέμβριο, ταυτόχρονα με τις ενδιάμεσες εθνικές εκλογές και την ανάδειξη του νέου κυβερνήτη.

Παρότι υπολείπονται μήνες για την αναμέτρηση, η προεκλογική εκστρατεία για τη νομιμοποίηση έχει ήδη ξεκινήσει με ραδιοφωνικά και τηλεοπτικά σποτ, με τη συμμετοχή ακόμη και σερίφηδων πουδηλώνουν απερίφραστα πως η πολιτική της απαγόρευσης έχει αποτύχει: «Είναι η στιγμή να ελέγξουμε τη μαριχουάνα. Και να τη φορολογήσουμε».

Οι υπέρμαχοι της νομιμοποίησης, έχοντας διδαχθεί από την εμπειρία του 1972 όταν έχασαν ανάλογο δημοψήφισμα, άφησαν κατά μέρος τα ριζοσπαστικά συνθήματα περί ελευθερίας και μαστούρας και επικεντρώνουν την εκστρατεία τους σε απτά γεγονότα. Σύμφωνα με έρευνα που ο Ρίτσαρντ Λι ανέθεσε στον οικονομολόγο Τζέφρι Μάιρον του πανεπιστημίου του Χάρβαρντ, το κόστος της ποινικοποίησης στοιχίζει στα δημόσια ταμεία 13 δισ. δολάρια, ενώ τα διαφυγόντα έσοδα από τη φορολογία της νόμιμης πώλησής της ανέρχονται στα 7 δισ. δολάρια.

«Ακόμη και με τις συντηρητικότατες εκτιμήσεις του Ελεγκτικού Συμβουλίου, η Καλιφόρνια θα κέρδιζε κάπου 1,5 δισ. δολάρια από τη νομιμοποίηση και με ένα έλλειμμα τόσο μεγάλο, ακόμη κι αυτό το ποσό είναι μάννα εξ ουρανού», εξηγεί ο Λι, με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον.

Πεισμένος ότι αργά ή γρήγορα θα νομιμοποιηθεί πλήρως αυτή η ουσία (που σήμερα στην Καλιφόρνια και άλλες 12 πολιτείες διατίθεται μόνο για αυστηρά ιατρικούς λόγους, καθώς έχει αποδειχθεί ότι αποτελεί άριστο αναλγητικό) και ότι θα αποτελέσει μια εξαιρετικά επικερδή ασχολία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ο δαιμόνιος ηγέτης του κινήματος έχει ήδη ιδρύσει σχετικό πανεπιστήμιο και κέντρο κατάρτισης των μελλοντικών «potre preneurs», ή «επιτηδευματιών του χόρτου».

Πρόσφατη δημοσκόπηση έδειξε πως το 56% των κατοίκων της Καλιφόρνιας, άλλοτε προπύργιο των παιδιών των λουλουδιών και των παραισθησιογόνων, τάσσεται υπέρ της νομιμοποίησης. Αν κερδίσει το «Ναι» στο δημοψήφισμα, δόσεις 30 γραμμαρίων θα μπορούν να πωλούνται ελεύθερα σε διάφορα σημεία και καφέ της πολιτείας. Με μία αίρεση: καθώς η πλήρης νομιμοποίηση έρχεται σε αντίθεση με την ομοσπονδιακή νομοθεσία, θα είναι ο πρόεδρος Ομπάμα αυτός που θα πάρει την τελική απόφαση.


πηγή: http://www.zeitgeisthellas.gr/portal/index.php/xorto-vs-ikonomikh-krish/

Τρίτη, Απριλίου 20, 2010

Bring them back ή αλλιώς φέρτε πίσω τα κλεμμένα.




Και μετά θα αρχίσουμε να φωνάζουμε να επιστρέψουν τα κλεμμένα χρήματα που έφαγαν τόσα χρόνια οι κυβερνήσεις στην Ελλάδα, και τώρα ζητάνε να πληρώσει το μάρμαρο ο λαός.

Ξεφτίλες όλοι σας.

Δευτέρα, Απριλίου 19, 2010

Τζούλια στην βουλή τώρα μήπως και δουν το φώς τους!


Επιστολή της Τζούλιας Αλεξανδράτου (!) στον πρόεδρο της Βουλής και στον πρωθυπουργό. Μεταξύ άλλων υποστηρίζει ότι δέχθηκε πρόταση από μεγάλο κόμμα για να είναι υποψήφια στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.

Η πρωταγωνίστρια της …άλλης επικαιρότητας των ημερών, Τζούλια Αλεξανδράτου έστειλε επιστολή στον πρόεδρο της Βουλής Φίλιππο Πετσάλνικο και τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου.
Σε αυτήν διαμαρτύρεται για τα όσα δήλωσε ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης από το βήμα της Βουλής.
Σε άλλο σημείο αναφέρει ότι έχει δεχθεί πρόταση από μεγάλο κόμμα, ενώ καταλήγοντας, ζητά από τον πρωθυπουργό να την προστατεύσει, με ενδιαφέρον, στοργή και αγάπη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Παπαδημούλης που έκανε λόγο πρόσφατα για «καραμπινάτη φοροδιαφυγή» της Τζούλιας Αλεξανδράτου, βρίσκεται ήδη αντιμέτωπος με μήνυση σε βάρος του για συκοφαντική δυσφήμιση και εξύβριση.
Ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, είχε πει επίσης στη Βουλή ότι η Τζούλια «περιοδεύει σε όλη την Ελλάδα και κάνει αρπαχτές της μιας βραδιάς και μετά πηγαίνει στην Αστυνομία και υπογράφει μια δήλωση ότι πήγε αφιλοκερδώς».

Η επιστολή της Τζούλιας:

Προς Πρόεδρο της Βουλής, κ. Φίλιππο Πετσάλνικο
και προς Πρωθυπουργό, κ. Γεώργιο Παπανδρέου

«Ως πολίτης της χώρας στην οποία γεννήθηκε η Δημοκρατία, πιστεύω ότι θα σκύψετε με ενδιαφέρον και στοργή στην περίπτωση της κατάφωρης προσβολής και αδικίας σε βάρος μου και θα με περιβάλλετε με αγάπη, προστατεύοντάς με παράλληλα και ως επαγγελματία που προσπαθώ καθημερινά να προάγω την τέχνη, αλλά και να βοηθήσω αυτή τη δύσκολη στιγμή την Ελλάδα μας, καταβάλλοντας μέχρι κεραίας τις οικονομικές μου υποχρεώσεις, εργαζόμενη σκληρά πολλές φορές μέρα και νύχτα κάτω από αντίξοες συνθήκες. Στην προσπάθειά σας αυτή, να βγούμε από την οικονομική κρίση, διατίθεμαι να συμμετέχω με οποιοδήποτε τρόπο, καθώς έρχομαι σε επαφή με τους νέους και τις νέες της χώρας μας, αποτελώντας για τους περισσότερους «είδωλο». Κι επειδή ακριβώς είμαι άκρως ευαισθητοποιημένη και θέλω να προσφέρω στην κοινωνία όχι μόνο δείγματα της καλλιτεχνικής μου φύσης αλλά και του κοινωνικού μου έργου, δεν σας κρύβω ότι σκέπτομαι πλέον σοβαρά να εισέλθω ενεργά στο χώρο της πολιτικής, καθώς δεν είναι λίγοι που σε κάθε μου εμφάνιση, με προτρέπουν να συμμετέχω στις επόμενες βουλευτικές εκλογές, ως εκπρόσωπος της νέας γενιάς της πατρίδας μας.

Μετά τιμής, Τζούλια Αλεξανδράτου».

Επιμέλεια: Ανδρέας Μορφόπουλος
Πηγή: Star Channel

Σάββατο, Απριλίου 17, 2010

Όλοι στο πλευρό της μικρής Μαρίας

Κάτι τέτοιες στιγμές τα λόγια είναι περιττά. Μονάχα οι πράξεις είναι αυτές που μετράνε. Η μικρή Μαρία από την Κατερίνη είναι μόλις εννιά ετών, αλλά η ζωή της έχει δείξει το πιο άσχημο πρόσωπο της. Η 9χρονη Μαρία έχει μιας σπάνιας μορφή καρκίνου (όγκο στο δεξί πλευρό του προσώπου της) και χρειάζεται περισσότερα από 400.000 για να ταξιδέψει στο Χιούστον και να προσπαθήσει να παλέψει τον καρκίνο. Όσοι μπορείτε και θέλετε να προσφέρετε χρήματα μπορείτε να το κάνετε σε λογαριασμούς που έχουν ανοιχτεί γι’αυτόν το σκοπό.

Σημαντική βοήθεια και μεγάλο αγώνα για να βοηθήσει τη μικρή Μαρία έχει δώσει και ο Διονύσης Χιώτης. Ο τερματοφύλακας του ΑΠΟΕΛ κάνει και αυτός από τη μεριά του ότι μπορεί για να συγκεντρώσει τα χρήματα και γι’αυτόν τον λόγο έχει ανοίξει και λογαριασμό στην Κύπρο.

ASPIS BANK ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ

0107-21155000-2915

I-BANK ΓΙΑ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

GR 8604707210107211550002915 SWIFT CODE: ASP B GR AA

Marfin Laiki Κύπρου στο όνομα του Διονύση Χιώτη

00708084342

Καλό ταξίδι